Националният исторически музей представи археологическите открития на 2023 г.

-

Снимка: Facebook

В Националния исторически музей в София днес, 30 януари, беше открита изложбата „Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2023“. 15-те обекта, на които са работили през годината археолозите от НИМ, са представени в 15 витрини, в които са изложени 227 артефакта.

Изложбата вече за пети път показва на любопитните резултатите от предходния археологическия сезон, каза главен асистент, доктор Петранка Неделчева - ръководител „Експозиционна и международна дейност“ в НИМ.

Тя отбеляза, че обхвата на тазгодишната изложба е от праисторията, започвайки със селище от ранната бронзова епоха до село Богдан и приключваме с късно средновековие и късносредновековния манастир „Свети Яни“ край Ахтопол. В експозицията може да се видят емблематични обекти – като тези от разкопките при нос Калиакра или от вече традиционните подводни разкопки.

По думите ѝ сред интересните експонати е златен слитък, открит край устието на река Камчия. Според изследванията, по всяка вероятност, е пристигнал по море от Англия, от Корнуел. „В изложбата има много тематични предмети – като отпечатани детски стъпки върху строителна керамика от Букелон (крепост в Югоизточна България – бел. ред. Нашите предци са оставили следите си върху тази строителна керамика. Друго интересно са последните резултати от крепостта Урвич край София, с откриването на църква и части от стенописите с графити по тях“,  каза още д-р Неделчева.

"Много съм  щастлива, че успяхме да включим цялата колегия и да дадем един своеобразен отчет на обществеността за това, че е вложила средства в нашата дейност и това, което сме постигнали", каза директорът на музея доц. д-р Бони Петрунова.


Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right