"Исторически паркове и градини на София" в Регионалния исторически музей

-

Снимка: Столица.bg

Документална изложба "Исторически паркове и градини на София" беше открита в Регионалния исторически музей в столицата.

Създадена в чест на първите паркостроители на София, експозицията обхваща периода 1878 – 1939 г. Тя представя документи от фотоархива, както и архивите с пощенски картички и за недвижимо културно наследство на РИМ-София. Проследява развитието на зелената система от обявяването на града за столица до началото на Втората световна война. Реализацията на зелената система е възможна благодарение на труда на чуждестранни и български специалисти. Отдадена е почит на най-изявените, сред които е французинът Йосиф Фрай. В периода 1906 – 1933 г. той заема длъжността "градски градинар".

В експозиционно отношение хронологично са представени съществуващи, както и изчезнали или променени градински съоръжения. Фигурират емблематични за града паркове и градини: Градската градина (Александровска), резерватната част на Борисовата градина, Университетската ботаническа градина и др. Разгледани са комплекси с историческо озеленяване, например паркът на Военното училище (сега Военна академия „Г. С. Раковски“), паркът на Духовната семинария, мемориалният комплекс Софийски централни гробища и др.

Включени са знакови озеленени площадни пространства. Водещо е мястото на площад "Свети Александър Невски" със сложната си и цялостна система на исторически озеленени площи. Представени са площадите "Бански", "Руски паметник", "Света Неделя", "Възраждане" и др.

В изложбата документално присъстват градините около софийските църкви и кварталните градини (някои са първите разсадници на София от началото на ХХ в.). Включена е информация за залесяването на първите софийски булеварди и озеленяването на Перловската и Владайската река.

Специално за изложбата са направени хербарии на растения от историческите паркове и градини. Растенията са събирани през май. Автор е доц. д-р Димитър Узунов от Националния природонаучен музей-БАН.

Временната експозиция "Исторически паркове и градини на София" може да бъде разгледана до 25 септември. Партньори на изложбата са Столична община, Националният природонаучен музей-БАН, Софияплан.

"Изложбата ще запознае гостите и жителите на столицата с една значима част от културните ценности на градинското и парково изкуство, превръщайки се от забележителна художествена проява в събитие с актуален обществен знак", отбелязва в поздравителен адрес до РИМ по повод събитието министърът на културата Атанас Атанасов.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 167 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 1066 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 27 Гласове)
Общо гласували: 1260 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Фестивалът CULTURAMA - за четвърти път в София...

В столичното музейно пространство на "Триъгълната кула на Сердика" за четвърти път ще се проведе фестивалът CULTURAMA. О...

Прочети още keyboard_arrow_right