Изложба, посветена на Пресвета Богородица, представя Регионалният исторически музей на София

-

Снимка: РИМ-София

Регионалният исторически музей - София открива изложба, посветена на Пресвета Богородица. Експозицията представя икони, създадени от художника реставратор Панайот Панов, съобщават от музея.

Изложбата, озаглавена „ПАNAГiA“, отваря официално врати на 7 декември 2023 г. (четвъртък) от 18:00 ч. в сградата на Музея на пл. „Бански“ 1.

Тя се открива в навечерието на Рождество Христово и показва различни иконографии на Пресвета Богородица с Младенеца, дело на Панайот Панов. Вдъхновени предимно от средновековни икони, новите образци притежават и собствена интерпретация.
Почти всички икони са рисувани специално за изложбата. Сред представените иконографски типове са: „Богородица Одигитрия“, „Богородица Елеуса“, „Играеща Богородица“, „Богородица на трон“.

По отношение на техниката и материалите, представените в експозицията икони следват характерни за традиционната иконопис похвати. Използвани са естествени пигменти за подготовката на бои и яйчен жълтък за свързвател. Позлатата на иконите е направена по традиционна техника за полиране на благородно злато.

В рамките на изложбата ще бъде показано и видео, което проследява цялостния процес по създаване на иконите – изборът и подготовката на дъската, полагането на цветовете, велатурното натрупване, изграждането на обем посредством декоративни линии, нанасянето на последния прозрачен защитен слой.

Изложбата „ПАNAГiA“ е достъпна за посещения в Регионалния исторически музей – София до 28 януари 2024 г.

Панайот Панов е ръководител на Лабораторията по консервация и реставрация в Регионалния исторически музей – София. Притежава опит в различни области на опазването на движимото и недвижимото културно наследство. Работил е по проекти за възстановяване и съхраняване на редица християнски паметници. Познанията и уменията, изградени в работата с произведения на иконописта, повлияват на неговото развитие и като художник на икони, рисуващ предимно Пресвета Богородица в близо 35-годишния си опит.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 39 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 17 Гласове)
Общо гласували: 151 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Национална изложба в София представя българския исторически комик......

Изложбата „София комикс експо - 2024“ тази година е посветена на историческите комикси, съобщават организато...

Прочети още keyboard_arrow_right