Веселин Дамянов-Ves подрежда най-новите си творби в столичната галерия „Графикарт“

Веселин Дамянов-Ves подрежда най-новите си творби в столичната галерия „Гра

Снимка: Галерия "Графикарт"

Столичната галерия „Графикарт“ ще представи новата самостоятелна изложба „Графика и рисунка“ на Веселин Дамянов-Ves. Експозицията ще бъде открита на 4 април от 17:00. ч., съобщават от галерията.

Любителите на българското графично изкуство ще могат да видят над 30 от най-новите цветни гравюри на автора. Чрез експериментирането и смесването на различни графични техники, творецът разказва историята за заобикалящия ни свят, изпълнен с абсурдни ситуации и хора, борещи се да намерят себе си.

В настоящата изложба „Графика и рисунка“ на Веселени Дамянов – Ves, както и в цяло му творчество, обекти на изследване са „човеците“, животните и предметите от бита. Той пречупва обекта през резките черти на графичния инструмент. Дава усещане за несъвършенството на човека, за неговата недостатъчност и нужда за развитие. Дава израз на човека, оцеляващ и променян от заобикалящата го среда.

В този свят изпълнен с абсурдност, Веселени Дамянов – Ves води разговори със себе си, чрез тези изкривени лица под натиска на съвременния свят. Често в неговите творби виждаме само човешки глави или форми, наподобяващи човешки глави, поставени върху предмети приличащи на кутии или просто разхвърлени в някой край на графичния лист. Интересен прочит за излизане от рамките „out of the box“, в които сме затворени или просто захвърлени в пространството на света, нефункционални.

Интересен избор на подход към изображението в новите творби на Веселин Дамянов, е че дават усещане за разпад - все едно човекът е създаден от различни части, които не съвпадат и трябва да погледнеш цялостното изображение, за да видиш как изглежда графичната творба. 

Черно бели графични изображения с цветни петна и елементи дават на зрителя една гледна точка за същността на хората. В основата си ние сме едни и същи, но нашите особености на характера ни дават цвят и изразност в света. Така и „човеците“ на бат Вес (както го знаят в средите на изкуството) показват своите характеропатии с някой друг цвят. Цветовете са ярки като червено, жълто, зелено, синьо. Всеки един от тях може да се определи като различна черта на характера. Забелязва се и наивистичен, чисто първичен израз в изобразяването на човека.

Веселин Дамянов-Ves е член на кръга „Графикарт“ от самото му създаване през 2019 г. Това е неформално творческо обединени на петима творци, което през последните години отстоява мястото на графиката на съвременната художествена сцена. Членове на кръга „Графикарт“ са още Емануела Ковач, Васил Колев - Vassillo, Людмил Георгиев и Бранко Николов.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right