Изложба представя рекламите в живота на софиянци от началото на ХХ век

-

Снимка: ДА "Архиви"


Близо 800 реклами, аранжирани в 27 тематични табла са представени в специалното изложбено пространство на Столична община на открито в Градската градина (пред Народния театър). Изложбата е открита вчера, 3 април и може да се види до 17 април.

Изложбата „Рекламите в живота на софиянци (1910 – 1943 г.)“ представя в голямата си част реклами, подбрани от вестници и списания, излизали някога в София.

По стил и настроение рекламите от началото на ХХ век са различни от рекламите в съвременността. Те са живи, весели, предизвикват усмивка, създават настроение. Много от тях впечатляват със своя симпатичен, може би съзнателно търсен, наивитет. Събрани заедно, те надскачат собствената си значимост и пресъздават живота на града. София тупти със своите улици, магазини, театри, кина, заведения. Модерни и елегантни, тогавашните софиянци са обичали да се забавляват, да слушат музика, да танцуват, да карат колело, да пътуват. Били са отворени към света. На „Лъвов мост“ са се продавали билети за презокеански параходи.

Българите са пътували, но и светът е идвал при тях. В изложбата се разпознават имената на редица световни фирми, които и днес присъстват на българския пазар. Много от рекламите будят изненада. Оказва се, че бабите ни са готвели в йенско стъкло, използвали са хартия за печене, гълтали са хапчета за отслабване, а през лятото са употребявали слънцезащитен крем.

Изложбата показва и родолюбието на българите. И способността им да създават ценности – материални и духовни. Трудно могат да бъдат отминати думите на един финансов министър от първите десетилетия на ХХ век: „Нашият лев се крепи върху слабата черупка на българското яйце“.

Експозицията е осъществена от Държавен архив София с финансовата подкрепа на Столична община, дирекция „Култура“.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Национална изложба в София представя българския исторически комик......

Изложбата „София комикс експо - 2024“ тази година е посветена на историческите комикси, съобщават организато...

Прочети още keyboard_arrow_right