„Литературни маршрути“ през юли предлагат още 3 разходки и изложба за духа на София

„Литературни маршрути“ през юли предлагат още 3 разходки и изложба за духа

Снимка: literarywalks.org

Всеки желаещ може да се присъедини към разходките безплатно и да открие интересни истории и кътчета в столицата

„Литературни маршрути“ продължават и през юли с още три маршрута из София, които са посветени на личностите в българската литература, съобщиха от Московска 33. Атрактивното събитие се организира от фондация „Прочети София“ с подкрепата на Столична община.

Този месец ще бъде представена и изложба за литературна София. Всеки желаещ може да се включи в разходките безплатно, за да открие интересни истории и кътчета в столицата ни, пизовават от Столична община. Това е четвъртия сезон на „Литературни маршрути“.

На 13 юли Лора Шумкова ще разкаже за проф. Иван Шишманов и неговия род. Авторката посвещава своя разказ на една от най-космополитните и всестранно развити личности в историята на националната политика, образование и култура. През 2022 г. се навършиха 160 години от рождението на проф. Шишманов. Ще научим повече и за ролята на съпругата и сина му за европеизирането и модернизирането на младата българска държава, както и къде можем да разчетем следите от тяхното дело в тъканта на днешна София.

На 14 юли предстои „Зелена литературна разходка из „Курубаглар“, днешен Лозенец, с Радослав Чичев. Кварталът е бил дом и вдъхновение за много писатели, поети и журналисти. Историята на някогашния „Курубаглар“ ще бъде проследена през произведенията на Иван Вазов, Пенчо Славейков, Сирак Скитник, Асен Разцветников, Светослав Минков, Чавдар Мутафов, Валери Петров и др.

На 21 юли литературната историчка Катя Зографова ще поведе из историите на пет български писателки. Маршрутът започва от църквата „Св. Георги“, която се намира в непосредствена близост с дома на Фани Попова-Мутафова, ще продължи към дома на Елисавета Багряна, за да отбележи 95-годишнината от издаването на първата ? стихосбирка „Вечната и святата“, а след това ще се насочи към музея на Славейкови, където ще научим повече Мара Белчева и Светослава Славейкова. Литературният маршрут включва още имената на Екатерина Каравелова и Съба Вазова.

Финалът на този маршрут е пред галерия Credo Bonum (ул. „Славянска“ №2), където ще бъде показана изложбата „Литературна София“. Фотографиите на Иван Шишев и Екатерина Калугина от „Етюд-и-те на София“ показват преплитането на града и литературата, начините, по които книгите съществуват в града, местата, които са важни за литературната и културната ни памет. В изложбата са включени и седем кратки видеа на Екатерина Минкова, свързани с литературния живот в София, разказаха за привлекателната програма от Столична община.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right