Фотоизложба ще отбележи Деня за почит към жертвите на комунистическия режим

-

Снимка: Столична библиотека

Фотоизложбата "Духовете на миналото – концентрационен лагер „Белене" ще бъде представена в Столичната библиотека. Откриването на експозицията ще е в 10:00 часа днес, 1 февруари - Денят за почит към жертвите на комунистическия режим.

Целта на експозицията е да бъде почетена паметта на над 20 000 българи, част от които са останали завинаги в безименните си гробове на о. Персин и околните острови, както и да привлече вниманието към потребността от преосмисляне на комунистическото минало на България. Изложбата включва 24 фотоса, дело на историка д-р Улрих Малерт. Снимките са правени през октомври 2023 г., по време на работно му посещение сред развалините на концентрационния лагер в Белене – най-големия лагер за политически неудобни лица за българската комунистическата партия (БКП), който е създаден по образец на нацистките и съветските концлагери и функционира с прекъсвания от 1949 до 1987 г. Експозицията може да бъде разгледана от 29 януари до 6 февруари т.г.

На днешният ден през 1945 г. Народният съд осъжда на смърт трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници. Присъдите са изпълнени същия ден. Сред жертвите са братът на цар Борис III - княз Кирил Преславски, световноизвестният учен проф. Богдан Филов, който е бивш премиер на страната, ген. Никола Михов, министри в двата кабинета на Филов, както и в правителствата на Добри Божилов, Иван Багрянов и Константин Муравиев. Подсъдими са 101 писатели, художници и журналисти, сред тях са вече убитите Гео Милев, Райко Алексиев и Данаил Крапчев. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души, хиляди са убити и обявени за безследно изчезнали. Решението на 1 февруари да се почита паметта на жертвите на Народния съд беше взето от правителството на Бойко Борисов през 2011 г. От ГЕРБ и СДС ще почетат паметта на жертвите пред Мемориала при НДК в столицата. Почит ще отдаде и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right