Маски на Георги Парцалев и Невена Коканова украсиха фоайето на Сатирата в София

-

Снимка: Facebook, Сатиричен театър "Алеко Константинов"


В централното фоайе на Сатиричния театър "Алеко Константинов" в София бяха поставени скулптурни маски на Невена Коканова и Георги Парцалев. Официалната церемония се състоя днес, 26 януари.

Двете нови произведения ще се присъединят към вече съществуващата експозиция от маски на емблематичните актьори на театъра - Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев и Татяна Лолова и Радой Ралин.  

Изборът къде да бъдат поставени маските не е случаен: те символично стоят върху основната колона на фоайето, която държи Голямата зала на Сатиричен театър "Алеко Константинов".

"Всичко започна от една маска на Радой Ралин, която ни подариха - маската на Радой е останала в заведение, един човек я е взел и я донесе. Тя беше счупена, но е маската на Радой. На мен ми се видя важно да я запазя, да се превърне в символ, защото Радой Ралин е човекът, който прокара идеята за Сатиричен театър", споделя директорът на Сатирата Калин Сърменов, като добавя, че усещането за памет в театъра е осезаемо.

Проектът се реализира от скулптора Кунка Димитрова, а следващата маска, която ще бъде добавена в експозицията, ще бъде на големия актьор Никола Анастасов. Следват Константин Коцев и Пепа Николова, издаде авторката.

„Процесът по работата на един такъв портрет е много дълъг. Първо, трябва да се запозная много добре с образа, да го осмисля и да го усетя. Аз гледам много филми и снимки. Припомням си неща, които знам отпреди. Трябва много добре да премисля кое състояние на актьора е подходящо за маската, след това се минава през глината и през гипса“, разказа Кунка Димитрова.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right