Националният природонаучен музей в София показва изложбата "Червеногушата гъска"

-

Снимка: НПМ-БАН

Стари литографии от цял свят, съвременни български илюстрации и рисунки на деца включва изложбата "Червеногушата гъска", която беше открита снощи, 22 ноември, в Националния природонаучен музей при Българската академия на науките.

Сред експонатите е и копие на фреска, направена преди повече от 4600 години, което е най-старото познато изображение на този вид и е от 2620 г. пр. Хр. Фреската е част от украсата на египетска гробница.

Николай Петков, ръководител на проекта "Опазване на зимуващата популация на световно застрашената червеногуша гъска", в Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/, разказа за вида. От 90-те години насам една значителна част от световната популация на червеногушата гъска се концентрира у нас, и затова страната е важна за нейното опазване, отбеляза той.

Националният природонаучен музей при БАН (НПМ-БАН) има повече от сто и тридесет годишна история. Той е най-старият музей в България и най-богатият между природонаучните музеи на Балканския полуостров. Той е националната институция, пряко ангажирана със създаването и съхраняването на научни и експозиционни колекции от живата и нежива природа, както и с изучаването на биологичното, минералогично и скално разнообразие и еволюцията на организмите.

Експозицията е отворена за посещение от днес, 23 ноември, при наличието на зелен сертификат, в работното време на музея. Тя може да бъде разгледана до 15 януари. За хората, които няма да имат възможност да я посетят, скоро музеят ще предложи виртуална разходка из експозицията.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Изложба живопис с картини от Антарктида откриват в Софийския унив......

Фотографската изложба "История на българското антарктическо присъствие" и изложба живопис с картини от Антарктида на Ган...

Прочети още keyboard_arrow_right