Отбелязват 75 години от създаването на хор "Бодра смяна"

-

Снимка: Личен архив

В Деня на будителите, 1 ноември, в изложбената зала „Архиви“ в София, ще бъде открита експозиция, посветена на създателя на легендарния столичен хор "Бодра смяна" - диригента Бончо Бочев. Това съобщават организаторите на събитието.

Изложбата е озаглавена „Бончо Бочев – създател и вдъхновител“ и се осъществява съвместно от държавна агенция „Архиви“ и Национален дворец на децата.

Бончо Бончев (1899-1975) е смятан за един от родоначалниците на детското хорово пеене в България. През 30-те години на ХХ в. той е учител в София, където създава хора „Софийските славейчета“. През 1947 г. той прераства в хор „Бодра смяна“. Това е първият български детски хор, получил световна известност и поставил началото на детското хорово пеене у нас.

За своята 75-годишна история легендарният детски хор „Бодра смяна“ изнася над 2500 концерта, в които участват повече от 7000 деца, изпълнил е повече от 1000 творби от над 300 автори; в него са обучени повече от 10000 хористи. В биографията му са вписани 47 задгранични турнета в Европа, Азия и Африка; повече от 40 издадени грамофонни плочи и CD у нас и в чужбина. Хорът е редовен сътрудник на Симфоничния оркестър към Българското национално радио, на много оркестри в страната и на Националната опера, където участва в 26 оперни постановки в над 3000 представления.

През пролетта Столичният общински съвет взе решение да именува улица на дъщерята на Бончо Бончев и дългогодишен ръководител на хор "Бодра смяна" - Лиляна Бочева.

Улица в район "Сердика" ще носи името на Лиляна Бочева

Откриването на изложбата, посветена на големия педагог и диригент ще бъде на 1 ноември от 17,00 часа. в сградата на ДА "Архиви" на ул. „Московска“ 5 в София.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right