Първият Блумсдей в Столична библиотеката на живо и онлайн

Блумсдей в Столична библиотеката

Снимка: Столична библиотека

Всяка година на 16 юни по света се чества и съпреживява големия роман на класика на ирландската литература Джеймс Джойс „Одисей”. Романът проследява събитията в един ден от живота на главния герой Леополд Блум - 16 юни 1904 г. в Дъблин, съобщават от Столична библиотека.

Тази творба винаги е била на първите места в топ класациите на романите на XX век -на сп. Нюзуик ,сп .Тайм , в. Монд, на Нюйоркската обществена библиотека. Официално Блумсдей /Блумов ден/почва да се празнува в Ирландия през 1982 г. , когато се честват 100 години от рождението на гениалния творец. На 16 юни почитателите на Джойс в света четат откъси от романа, а в Дъблин празнуващите, облечени като героите от романа от началото на XX век, движат се по маршрута на героите, обикалят местата, улиците, паметниците, свързани със събитията в книгата.

На Блумсдей се почита не само творчеството на Джойс, но и произведенията на всички ирландски писатели. От 16 до 30 юни 2020 г. посолството на Ирландия и Столична библиотека канят всички да посетят документалната изложба, посветена на творчеството на Джойс. Столична библиотека представя романите на Джойс на различни езици –български, английски, френски, немски, полски, руски, както близо 100 преводни книги на писатели класици с ирландски произход  - Оскар Уайлд , Бърнард Шоу, Брам Стокър ,Самюъл Бекет, Айрис Мърдок и на съвременни автори -Колм Тойбин, Една О’Брайън, Донал Райън, Мелиса Хил и др.

На 16 юни  от 13 часа в Столична библиотека откъси от романа ще четат на български и английски - преводачката на „Одисей“ Иглика Василева, Владимир Левчев, Марин Бодаков , Ангел Игов ,Надежда Радулова, Марин Бодаков, Анджела Родел и др.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right