Работещите в Младежкия театър в София протестираха мирно

-

Снимка: Младежки театър "Николай Бинев"

Мирен протест пред сградата на Младежкия театър "Николай Бинев" беше организиран днес, 30 май. Причината е съществуващата възможност част от сградата на театъра да бъде дадена за ползване от Комисията за енергийно и водно регулиране по искане на КЕВР, съобщава БНР.

Спорът е за пространство от 435 квадратни метра. През февруари КЕВР е поискала от регионалното министерство да придобие това пространство заради „отпаднала необходимост“. До преди месеци помещенията са отдавани под наем, но новото ръководство на театъра, избрано през април, има намерение да направи там изцяло нова сцена за куклен театър. Идеята е в основата на концепцията на новия директор Михаил Байков, с която той спечели конкурса.

"Към момента Комисията за енергийно и водно регулиране изпитва спешна и неотложна нужда от допълнителни работни помещения, за да могат експертите да изпълняват ефективно дейността си по регулация на енергийния пазар. Това е особено важно за обществото в настоящата сложна ситуация на енергийна криза, и за решенията, които Комисията трябва да взима. По-конкретно, към КЕВР има изискване да обособи специализирано звено за контрол на пазара за търговия на едро с енергия, което да има решаваща роля за предотвратяване на злоупотреби и манипулации на енергийния пазар", се казва в официалната позиция на комисията по въпроса.

"Няма вероятност с КЕВР да постигнем някакъв консенсус", каза директорът на театъра. По думите му, Младежкият театър е собственик на въпросното помещение и ръководството ясно е заявило за какво иска да го използва.

Министърът на културата Атанас Атанасов декларира в петък, че застава зад театъра. "Никога не е имало съмнение, че Министерство на културата застава твърдо зад своите театри, включително зад Младежкия театър, включително при нас има положително становище, че не е отпаднала необходимостта. Единствената отпаднала необходимост, която аз виждам, е от водене на диалог, екстремен, по социалните мрежи, вместо да се разберем", каза той пред БНР.

От театъра обаче заявиха, че имат готовност да протестират докато официално становище на министерството не стане факт.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 32 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 39 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 17 Гласове)
Общо гласували: 152 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

14 нови исторически разказа за София предлагат "Литературни маршр......

За шеста година фондация „Прочети София“ организира едно от най-важните си събития - „Литературни марш...

Прочети още keyboard_arrow_right