С „Магията на Витлеем“ Нели Трошева възкреси спомена за Георги Робев

photo_library
  • С „Магията на Витлеем“ Нели Трошева възкреси спомена за Георги Робев

    Снимки: Елиана Митова

  • С „Магията на Витлеем“ Нели Трошева възкреси спомена за Георги Робев

    Снимка: Елиана Митова

Диригентът и основател на Камерен хор „Проф. Георги Робев“ Нели Трошева възкреси спомена за учителя си – големия хоров диригент Георги Робев, с вълнуващ концерт в кино „Люмиер“ в столицата.

Под надслов „Магията на Витлеем“ хоровата капела „Георги Робев“ изпълни популярни и обичани творби, свързани с Рождество. Солистите Гиргина Гиргинова и Пламен Бейков, заедно с хора и със струнния оркестър „Небесна хармония“, потопиха публиката в коледната магия.

Нели Трошева върна лентата на спомените към края на 70-те и припомни историята на записите в храм паметника „Свети Александър Невски“, осъществени от световния бас Борис Христов и хоровата капела „Светослав Обретенов“, дирижирана от маестро Георги Робев.

Стана дума и за розата, която великият бас намирал до партитурата си преди всеки запис. За посветените е ясно – голямата му младежка любов е оставяла цветето, за да му напомни дискретно за себе си, без да наранява законната му съпруга – Франка де Рензис.

В програмата на концерта прозвучаха и най-трогателните църковно-славянски песнопения. Гиргина Гиргинова доказа, че е майсторка в стила барок и заслужи бурните овации на публиката.

В препълнената зала присъстваха много музиканти, артисти, както и испански дипломати, очаровани от богаството на славянските гласове. Тук бе и директорката на музея „Борис Христов“ в София, г-жа Елена Драгостинова, с дъщеря си, Невена. Продуцентът, Йосиф Герджиков, си тръгна удовлетворен и щастлив от преживяното.

Елиана Митова

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Национална изложба в София представя българския исторически комик......

Изложбата „София комикс експо - 2024“ тази година е посветена на историческите комикси, съобщават организато...

Прочети още keyboard_arrow_right