Само хитове ще звучат на “Щраус гала” в София

-

Снимка: Столична община

Световноизвестният оркестър на замъка “Шьонбрун” разказва за конкуренцията между баща и синове в грандиозен концерт под звездите

„Радецки марш“, „Прилепът“, „Цигански барон“, „На хубавия син Дунав“ са само част от класическите хитове, които ще звучат под открито небе на 8 август от 20.30 часа пред храм-паметника „Свети Александър Невски“ в столицата.

Грандиозният концерт ще събере почитателите на творчеството на най-известната музикална династия в света Щраус.

„Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните събития на София. 

С програмата на Оркестъра на замъка Шьонбрун в България започват международните тържества по случай 200-годишнината от рождението на Йохан Щраус-син. През 2025 година в тях ще се включат със събития Ню Йорк, Париж и Виена – родното място на големия композитор.

Репертоарът на Оркестъра на замъка Шьонбрун включва произведения на династията на Щраус, В. А. Моцарт и техни съвременници. Верен е на виенския музикален стил и интерпретирането на композиторите на виенската класика.

Йохан Щраус-син е най-изпълняваният и записван класически композитор в цял свят. Неговите произведения се свирят по-често дори от тези на Моцарт и Верди. Две поколения гениални музиканти Щраус композират стотици маршове, полки, валсове, мазурки, оперети, властващи вече повече от два века в бални салони и театри на всички континенти.

Йохан Щраус и тримата му синове записват завинаги имената си в световната музикална памет. Родоначалникът на тази талантлива фамилия е Йохан Баптист Щраус. През 1826 г. се появяват първите му композиторски творби. Със своята формация бащата предприема продължителни и много успешни турнета из Европа. Първородният му син – Йохан – се ражда през 1825 г., през 1827 г. се ражда Йозеф, след още 8 години семейството се увеличава с трети син – Едуард. През 1844 г. Йохан Щраус-син дебютира във Виена и скоро става популярен не по-малко от баща си.

Макар живял твърде кратко - едва 44 години, Щраус-баща успява да създаде значими творби и оркестри, както и да триумфира с тях из цяла Европа. Неговият „Радецки марш“ до днес звучи при най-тържествени събития, както и в началото на всяка нова година в концерта на Виенската филхармония.

Най-плодовитият и с най-разностранни творчески интереси е Йохан Щраус-син. И съвсем заслужено получава прозвището Кралят на валса, създал 145 творби в този жанр. Две години по-младият му брат Йозеф умира едва на 42 години, но създава немалък брой полки, мазурки, валсове, както и творби заедно с двамата си братя. Най-малкият от династията Щраус – Едуард – живее 81 години. Той успешно продължава семейната традиция и създава предимно валсове и полки.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 196 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1170 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 31 Гласове)
Общо гласували: 1397 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Общинският театър "София" започва кампания "Следвай театъра"...

През месец октомври премиерите за общинския Театър „София“ са цели 10, защото трупата играе за първи път на ...

Прочети още keyboard_arrow_right