Само хитове ще звучат на “Щраус гала” в София

-

Снимка: Столична община

Световноизвестният оркестър на замъка “Шьонбрун” разказва за конкуренцията между баща и синове в грандиозен концерт под звездите

„Радецки марш“, „Прилепът“, „Цигански барон“, „На хубавия син Дунав“ са само част от класическите хитове, които ще звучат под открито небе на 8 август от 20.30 часа пред храм-паметника „Свети Александър Невски“ в столицата.

Грандиозният концерт ще събере почитателите на творчеството на най-известната музикална династия в света Щраус.

„Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните събития на София. 

С програмата на Оркестъра на замъка Шьонбрун в България започват международните тържества по случай 200-годишнината от рождението на Йохан Щраус-син. През 2025 година в тях ще се включат със събития Ню Йорк, Париж и Виена – родното място на големия композитор.

Репертоарът на Оркестъра на замъка Шьонбрун включва произведения на династията на Щраус, В. А. Моцарт и техни съвременници. Верен е на виенския музикален стил и интерпретирането на композиторите на виенската класика.

Йохан Щраус-син е най-изпълняваният и записван класически композитор в цял свят. Неговите произведения се свирят по-често дори от тези на Моцарт и Верди. Две поколения гениални музиканти Щраус композират стотици маршове, полки, валсове, мазурки, оперети, властващи вече повече от два века в бални салони и театри на всички континенти.

Йохан Щраус и тримата му синове записват завинаги имената си в световната музикална памет. Родоначалникът на тази талантлива фамилия е Йохан Баптист Щраус. През 1826 г. се появяват първите му композиторски творби. Със своята формация бащата предприема продължителни и много успешни турнета из Европа. Първородният му син – Йохан – се ражда през 1825 г., през 1827 г. се ражда Йозеф, след още 8 години семейството се увеличава с трети син – Едуард. През 1844 г. Йохан Щраус-син дебютира във Виена и скоро става популярен не по-малко от баща си.

Макар живял твърде кратко - едва 44 години, Щраус-баща успява да създаде значими творби и оркестри, както и да триумфира с тях из цяла Европа. Неговият „Радецки марш“ до днес звучи при най-тържествени събития, както и в началото на всяка нова година в концерта на Виенската филхармония.

Най-плодовитият и с най-разностранни творчески интереси е Йохан Щраус-син. И съвсем заслужено получава прозвището Кралят на валса, създал 145 творби в този жанр. Две години по-младият му брат Йозеф умира едва на 42 години, но създава немалък брой полки, мазурки, валсове, както и творби заедно с двамата си братя. Най-малкият от династията Щраус – Едуард – живее 81 години. Той успешно продължава семейната традиция и създава предимно валсове и полки.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right