Софийската градска галерия почита с изложба Христо Явашев - Кристо

Софийската градска галерия почита с изложба Христо Явашев - Кристо

Снимка: Софийска градска художествена галерия

Със  специална изложба от днес до 19 юли Софийската градска художествена галерия отдава почит към необятния талант на Христо Явашев - Кристо. Той напусна този свят малко преди да навърши 85 години. 
 
В експозицията посетителите ще видят 5 литографии и фотогравюри на негови проекти, част от колекцията на галерията, придобити през 2015 г. Тогава бе представена за първи път в България изложбата „Кристо и Жан-Клод: графики и обекти 1963 -2014“. Тя бе реализирана с личното съдействие на големия художник, който я предостави безвъзмездно за експониране в трите зали на галерията. Към литографиите и фотогравюрите са представени и разнообразни текстове за личността и творчеството на Кристо от американските критици Michаel Kimmelman /“The New York Times“/, Jerry Saltz, руската журналистка Анна Толстова /"Коммерсантъ Weekend"/, написани веднага след смъртта на Кристо. Заедно с тях ще могат да бъдат прочетени и текстове на Георги Лозанов и Лъчезар Бояджиев. 
 
Посетителите имат възможност да видят и едно малко известно интервю на Кристо пред Георги Лозанов и камерата на режисьора Стоян Радев, направено в неговото ателие в Ню Йорк и предоставено ни любезно с дублаж на български език от телевизия „България он еър“
 
Специално място в експозицията има и филмовата програма от 6 филма, на английски език за едни от най-известните проекти на Кристо и Жан-Клод.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right