Софийската опера ще отбележи 100 г. от рождението на Лазар Николов

Софийската опера ще отбележи 100 г. от рождението на Лазар Николов

Столица.bg

Участват солисти, оркестър и хор на Софийската опера

Софийската опера ще отбележи 100 години от рождението на Лазар Николов с първо изпълнение в България на операта „Чичовци“ по едноименната повест на Иван Вазов – 2, 4 и 6 март 2022 г.

Участват солисти, оркестър и хор на Софийската опера. Освен в София, спектакълът ще бъде представен в Бургас – родното място на композитора Лазар Николов и в Сопот – родното място на Иван Вазов.

Диригент Жорж Димитров, режисьор е Пламен Карталов, сценография Свен Йонке. художник на костюмите Станка Вауда. диригент на хора Виолета Димитрова.

Режисьорът Пламен Карталов споделя за първата постановка на „Чичовци“ на националната оперна сцена:

„В ЧИЧОВЦИ на композитора Лазар Николов и писателя Иван Вазов е налице едно конгениално съвместно авторско присъствие в стила на модернизма, както точно при това европейско течение в изкуствата е присъщо ново художествено изразяване и претворяване на реалността, чрез нови начини на творческо мислене.

И при двамата големи български майстори, единият на словото, другият на музиката, макар живели в различни епохи и в дистанцията на почти един век, се вижда изпреварващ съвремието им подход в творчеството им. Пародията и ироничната характеристика и при двамата се явява като стил на изразяване в аспектите на литературния и музикален език на ЧИЧОВЦИ. И музиката, и текста, в контекста на времето, в което са написани, можем да наречем авангарден феномен.

Каква може да бъде стилистиката на музикалната драматургия, претворена за оперната сцена? Не е ли светът на героите огледало на безсмислени бръщолевения на абсурдни герои? Те са застинали с разсъждения във времето си, но и прозорливи за бъдещето на събитията, за които очакват други да извървят пътя към тях и да ги извършат. Те не действат, те все преосмислят в хиперболна фантазия битови нелепи случки, забавляват се и се напъват да бъдат куражлии, но са страхливи и криещи се от последици в разправии с властта. Песимизмът на героите същевременно е забава в удобството на робството, в което живеят необезпокоявани, даже щастливо. Това ги води към убежището на едно безвремие, в което те винаги ще са вечни и съществуващи в перпетуум-мобиле. Бърборене перпетуум-мобиле, разправии и скандали перпетуум-мобиле. Играят игра, която няма свършване.

В ПОТОМЦИТЕ на Ст. Л. Костов можем по-нагледно да ги видим вече пораснали тези нашенски ЧИЧОВЦИ.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 39 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 17 Гласове)
Общо гласували: 151 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Национална изложба в София представя българския исторически комик......

Изложбата „София комикс експо - 2024“ тази година е посветена на историческите комикси, съобщават организато...

Прочети още keyboard_arrow_right