Пианистът Людмил Ангелов представя Джордж Гершуин в София

-

Снимка: Софийска филхармония

В столичната зала България големият български пианист Людмил Ангелов и Софийската филхармония представят концерт с всички пианистични творби на Джордж Гершуин, съобщават от филхармонията. Събитието ще е утре, 15 февруари, от 19:00 часа.

Концертът отбелязва 100-години от премиерата на може би най-знаковото произведение в историята на американската музика - Рапсодия в синьо, превърнала се в символ на музиката на Гершуин. Възприемана като музикален портрет на Америка от началото на ХХ век, Рапсодията е свирена на най-големи обществени събития, въвеждана е и в редица филмови продукции.

Публиката ще има удоволствието да чуе в една вечер Рапсодия в синьо за пиано и оркестър, Рапсодия №2 за пиано и оркестър Концерт във фа за пиано и оркестър и Вариации върху „I Got Rhythm". Диригент ще е маестро Владимир Кираджиев, който добавя още щипка страст с първото произведение в програмата - Кубинска увртюра.

Популярен на петте континента, Людмил Ангелов е изнасял рецитали, камерни концерти и е бил солиcт на реномирани оркестри, под палката на световноизвестни диригенти. Признат е като един от големите съвременни интерпретатори на Шопен. Носител е на наградата Аполон Токсофорос и член-кореспондент на Кралската Академия на изящните изкуства в Толедо. През 2011 е награден от Министерството на културата на Полша с медал „ГЛОРИА АРТИС“ за заслуги в популяризирането на полската музика по света. Преподава като почетен професор в Нов български университет, където ежегодно изнася и голям майсторски клас. През 2022 е удостоен със званието Почитен гражданин на София и става носител на най-високото отличие на Министерство на културата „Златен век-огърлие“.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Под купола на Ларгото в София ще гледаме спектакъла "Италия танцу......

Националният хореографски център Aterballetto ще представи второто издание на спектакъла "Италия танцува" в София на 27 ...

Прочети още keyboard_arrow_right