София Филм Фест ще представи в столицата над 80 заглавия

-

Снимка: Столица.bg

Днес, 10 март започва 26-ото издание на София Филм Фест, което ще предложи на зрителите над 80 заглавия. Откриването на събитието ще бъде довечера в Зала 1 на НДК.

На церемонията Анжел Вагенщайн ще получи наградата на София. През октомври именитият режисьор, сценарист и общественик ще навърши 100 години и с отличието ще бъде зачетен неговия принос към изкуството на киното.

Фестивалната програма ще открие носителят на "Сребърна мечка" от Берлинале 2022 "Двете страни на острието" на  Клер Дени.

Фестивалът ще продължи до края на март. И тази година организаторите отново ще заложат на хибридно представяне на програмата. Част от филмите ще бъдат прожектирани в киносалоните, а тези с прожекции онлайн ще бъдат достъпни до 30 април в платформата за организиране на онлайн фестивали Festival Scope/Shift 72.

Освен филмите от конкурсната програма, екипът на София филм фест очаква и авторите на лентите, които да представят лично своите творби пред българската публика. Лех Майевски, Сърджан Драгоевич, Душан Милич и Радивое Андрич са само част от имената, които очакваме в България, каза директорът на фестивала Стефан Китанов.

Международно жури ще определи Голямата награда в конкурса за игрален филм „София – град на киното”, съдържаща парична премия от 7000 евро, осигурена от Столична община. Председател на журито е режисьорката Иглика Трифонова, която също ще получи и наградата на София за своя принос към изкуството на киното.

Премиерно на фестивала ще бъдат прожектирани копродукциите с България „Мрак“ на Душан Милич и „Как се научих да летя?“ на Радивое Андрич. С премиерни или специални прожекции ще бъдат показани и игралните филми „В сърцето на машината“ на Мартин Макариев, „Не те харесвам“ на Борислав Костов, както и документалните творби „Авантюриста“ на Анна Петкова, спечелил „Златен ритон“ за документален филм, дебютният пълнометражен филм на Биляна Кирилова „Воев“, посветен на легендарния музикант, поет и артист Димитър Воев и най-новият филм на Костадин Бонев „Гео Милев в лабиринта на времето“, както и филмът на Росен Елезов за група Фактор „Срещу времето“.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 39 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 17 Гласове)
Общо гласували: 151 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Национална изложба в София представя българския исторически комик......

Изложбата „София комикс експо - 2024“ тази година е посветена на историческите комикси, съобщават организато...

Прочети още keyboard_arrow_right