Спор около картини, подредени в столична галерия

скандал

Снимка: sofia-art-galleries.com

Столичната арт общественост е разтърсена от скандал. Изложба в галерия "Структура" се оказа с фалшификати, а не с оригиналните платна. Картините са на известни родни модернисти и са собственост на колекционера Николай Неделчев. Експозицията тече под мотото "Модернизъм и авангард. Българската перспектива", съобщи bTV.

Платно с подписа на Сирак Скитник и озаглавено "Сън-Еротика", всъщност е копие на корицата на изданието Кама Сутра. Вежди Рашидов обясни пред камерите,че това не е единственият фалшификат сред 100-те творби. Има Моделяни, има големи западноевропейски, даже са имитирали подписи на Сирак Скитник.

Авторката на една от фалшифицираните скици - Малика Фавре, се възмути в социалните мрежи. "Това копие на моята скица „Кама Сутра" от 2012-а се появи като част от изложба, озаглавена „Модернизъм и авангард", и е приписано на прочутия български художник Сирак Скитник. Ново ниво в плагиатството", написа тя.
Директорът на галерията казва, че самите те са станали обект на измама. И то от страна на недобросъвестни продавачи. И се закани да сезира Прокуратурата за тези злоумишлени действия.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

14 нови исторически разказа за София предлагат "Литературни маршр......

За шеста година фондация „Прочети София“ организира едно от най-важните си събития - „Литературни марш...

Прочети още keyboard_arrow_right