Непоказвани творби на Кольо Карамфилов представят в Софийски арсенал

-

Снимка: Facebook

В Музея за съвременно изкуство - "Софийски арсенал" на столичния бул. Черни връх 2 показват изложба от непоказвани и малко известни творби на художника Кольо Карамфилов. Експозицията ще бъде открита днес, 26 януари, и ще остане в изложбеното пространство до 24 март.

Изложбата съдържа живопис, графика, рисунки и скулптура, но това е малка част от творчество на провдивският художник, който ни напусна през 2014 г. Повтарящият се мотив на човека, изваден извън обичайната изобразителност, превърнат в символ и знак на автора, са водещи в избора на произведения за изложбата, озаглавена "Отвъд човека". Те са събрани със съдействието на сина му Росен Карамфилов и галеристката Радост Коцева и селектирани от куратора Надежда Джакова.

„Подготовката за "Отвъд човека" започна от преди година, когато се навършваха 60 години от рождението на Кольо Карамфилов. Оказа се, че много малко негови творби има в публичните държавни фондове. Той се появи на артистичната сцена през 90-те години – внезапно, но категорично. Внезапно и си тръгна. Сега отбелязваме 10 години откакто не е сред нас“, отбеляза пред БНР кураторът на изложбата.

„Той беше електроцентрала за идеи, безкраен празник за сетивата. Беше неуправляем, извън всеки шаблон и рамка. Държеше да изненадва себе си  след това да изненадва своите ценители. За него изкуството не беше нещо завършено и окончателно. Това, което го отличава, е зарядът и умението да се надскача с всяка една картина. Искаме и млади хора, които не са чували за него, да видят и да се запознаят с това, което е правил, да видят каква необятна вселена беше – допълни неговият син Росен Карамфилов. – Мен ме научи  да бъда фантазьор, на нямам лимит на въображението. При порив - да направя това, което имам в главата си – като музика, като думи, като рисуване (от няколко години).“


 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right