Станислав Беловски с нова изложба в Софийски арсенал

-

Снимка: Facebook, САМСИ

Изложба, озаглавена "Аз трябваше да направя нещо", ще бъде открита в Софийски арсенал-музей за съвременно изкуство. Автор на представените произведения е художникът Станислав Беловски.

Още със заглавието на изложбата Беловски заявява позициятата си на главно действащо лице, което не може да стои встрани, обърнато към себе си, занимаващо се с чисто естетически въпроси. Изложбата поставя акцент на личната позиция като част от работата на артиста. В нея е включено улично изкуство от 2022, дигитални колажи и картини, създадени като реакция на войната в Украйна, започнала точно преди една година на 24 февруари, както и рефлексия спрямо призивите за „неутралитет“, намиращи отзвук в обществото ни. Серия негови самостоятелни и групови проекти, посветени на общото ни минало и отпечатването му върху настоящето, също са представени в изложбата с отделни произведения. Специално място заемат монументалните паметници като знаци на колективното ни минало.

Станислав Беловски е роден през 1976 в София. Той е визуален артист, добре познат у нас и по света със своите изложбени проекти: за социализма – “Correction of Socialism”/„Корекция на социализма“ (2014), за пънка – “Make Art Not Friends”/„Прави изкуство, не приятели“ (2017), за космоса – “No Reason to Leave from the Sun” /„Няма причина да напуснем Слънцето“ (2019), личния „MIRROR MIRROR” (2020), урбанистичния „Nostalgic Dystopia” (2022). От 2018 година Беловски е известен и с артистичните си намеси в градска среда, които може да се проследят в инстаграм профила му sbelovski и са многократно отразени в световните медии.

"Художникът не е академичен изследовател, за да трябва да е обективен или неутрален. Изкуството е преди всичко лична позиция, вид политически акт. Преди няколко години започнах да правя работи в градска среда и в социалните мрежи, за да стигна до хора, които не биха влезли в галерия да гледат моето изкуство. Желанието ми е да ги провокирам да осмислят и аргументират своето мнение по значими социални въпроси. Големите решения не се взимат някъде „горе“, а ги правим ние с личния си избор. Всеки един от нас е важен и може да променя нещата...“, казва той.

Вернисажът ще бъде на 23 февруари, четвъртък, от 18.00 часа, в музея на бул. “Черни връх” 2. Изложбата ще може да се разгледа до 26 март

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right