Столична библиотека представя 50 редки книги- собственост на Кирил Христов

Столична библиотека представя 50 редки книги от библиотеката на Кирил Христ

Снимка: Столица.bg

Столична библиотека е подготвила документална изложба, с което отбелязва 145 години от рождението на Кирил Христов. В експозицията има интересни факти от житейската и творческата му биография, снимки, шаржове, свидетелства от съвременници. Любопитни са и 50 редки книги от личната му библиотека, завещана от него на Столична библиотека през 1940 г. 
 
Откриването на изложбата е утре,четвъртък, от 11 часа в Мраморното фоайе на Столична библиотека. Изложбата ще представи известният литературен историк, културолог и изследовател на творчеството на Кирил Христов проф. Михаил Неделчев.
 
В експозицията са представени уникални първи издания, повечето с автографи и посвещения от негови велики съвременници – Иван Вазов, Пейо К. Яворов, Михаил Арнаудов, Дора Габе , Петко Тихолов, Веселин Ханчев, и много други. Особено място заемат книгите на самия автор- библиофилското издание на „Чеда на Балкана” 1928 г. с илюстрации на Борис Денев, първото издание на „Избрани стихотворения” 1903 г. с предговор на Иван Вазов, „Антология” 1922 г., първият му сборник статии „Бурни години” 1917, юбилейният сборник по повод 60-годишнината на големия творец, както и ценният екземпляр на трагедията „Франческа да Римини” на Габриеле Д’ Анунцио.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right