Светът на Тома Трифоновски оживява на Моста на влюбените в столицата

Светът на Тома Трифоновски оживява на Моста на влюбените в столицата

Снимка: Светлана Трифоновска

Изложбата носи името „Колко си хубава, Господи!“ и включва репродукции на 60 живописни платна

Жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се потопят в живописния свят на художника Тома Трифоновски. По повод 85-ата годишнина от рождението на твореца в столицата ще бъде представена изложбата „Колко си хубава, Господи!“. Експозицията ще бъде открита на 1 ноември от 17:15 ч. на Моста на влюбените.

Тя включва репродукции на 60 живописни платна с голи тела, женски портрети, композиции. Творбите са от различни периоди – някои са рисувани още през 70-те години на 20 в., а други са в последните от живота му.

Изложбата е от типа изкуство в градска среда и цели да разчупи традицията на музейно представяне. Тя е част от инициативата за съпротива срещу фалшификатите в изкуството. Неслучайно в експозицията са включени творби от различни галерии и периоди на твореца, за да се види как е развивал стила си в различните години на своето творчество. Паната са датирани, като е посочено в кой музей или частна колекция се намират.

Посетителите ще видят произведения от сбирките на Национална художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, Художествените галерии в Плевен, Монтана, Добрич,  Димитровград, Казанлък, Сливен, Пазарджик, Кюстендил, от частните колекции на Боян Радев, Димитър Инджов, Офелия Петрова, семейството на твореца Светлана и Невена Трифоновски и др.

Организатори на изложбата са неговата съпруга Светлана и дъщеря му Невена Трифоновски. Графичният дизайн е на Тодор Манолов, внук на голямата българска скулпторка Васка Емануилова. Изложбата ще открие изкуствоведа Мария Василева.

Събитието се осъществява със съдействие на Столична община и община Плевен.

Тома Трифоновски е от водещите творци от 70-те години на 20 в., от кръга художници, наречени възрожденци. Те създават своето изкуство, вдъхновени от изящните образци на православната живопис и създават свой неповторим почерк, като своеобразен бунт срещу пропагандното изкуство. Дотолкова че са отказвали да подписват творбите си до началото на 90-те години, за да бъдат разпознавани по стила.    Авторът е известен като майстор на голото тяло, натюрморта и женския портрет, но има и незабравими композиции с църкви.

Творбите му освен във всички галерии на страната се намират във всички европейски страни, САЩ, Канада, Австралия, Южна Африка,  над 100 негови платна са част от художествените сбирки на видни граждани в Кипър. Представян е в музея Пти Пале в Женева, Пушкинския музей,френски и италиански галерии, Австралия, Зимбабве и др. Едни от най-богатите колекции с негови картини в България притежават Боян Радев, Димитър Инджов, Светлин Русев и др.

 Тома Трифоновски има необикновена съдба. Той е роден в село Драничево, днес Кранохори, Нестръмско в Северна Гърция в семейството на българите Евгения и Ахил Трифонови. Той е едно от 20 –те хиляди българчета, които по време на Гражданската война в Гърция през 1948 г. са отделени от семействата си и са изведени от страната. Предлогът е бил да ги спасят от войната, но целта е била да бъдат македонизирани.  Попада в Чехословакия, където учи и живее в детски домове, а по –късно Червеният кръст събира семейството му в Унгария. В Будапеща се запознава с български студенти, които му дават да чете поезията на Христо Ботев и му припомнят, това което знае от дядо си Никола, че е българин. Представят го на големия художник Ендре Домановски, който го обучава. Налага се семейството да тръгне за България и се установява в Плевен. През 1966 г. Тома Трифоновски завършва Художествената академия в София.   Живее в Плевен, Враца и София.

През 2017 г. излиза книгата „Томата” с живи разкази от 36 автори за живота му.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right