Цветана Манева ще получи "Аскеер 2022" за цялостен принос

-

Снимка: Facebook

Фондация „Аскеер” удостоява с наградата за цялостен принос към театралното изкуство „Аскеер 2022” голямата българска актриса Цветана Манева, стана ясно от пресконференцията, дадена от председателя на фондацията Георги Къркеланов.

Цветана Манева завинаги ще бъде свързвана с театъра като една от най-големите драматични актриси на България. Не само защото животът ѝ минава в театъра още от малка като дъщеря на актьора Георги Манев, но и заради щастливата си съдба на актриса, изиграла всички най-значими класически и съвременни героини. 78-годишната Цветана Манева определя себе си като актриса с много лица. През годините тя не се уплаши от хода на времето. Не се опита да го спре. Променя се пред своята публика.

Актрисата завършва ВИТИЗ в класа на проф. Моис Бениеш през 1966 година. През годините не се колебае да работи с режисьори, които предлагат нов път в театъра като Любен Гройс, Леон Даниел, Младен Киселов, Крикор Азарян, Възкресия Вихърова, Галин Стоев, Христо Христов, Панталей Панталеев, Борислав Чакринов, Маргарита Младенова, Иван Добчев и други.

Като почетен професор в Нов български университет възпита няколко поколения млади театрали, а повече от 25 години е директор на Международния театрален фестивал „Варненско лято“.

Цветана Манева е от изключителните присъствия в българския театър, защото владее достойно емоциите си. Актриса с талант и позиция. Последователна. И категорична. Особено, когато носи отговорност за другите. В живота е лаконична за успехите и наградите, за обичта на публиката, която я следва вече 50 години:

„Преминах през житейски и творчески изпитания. Справих се. Справям се още“, казва самата тя.

Наградите „Аскеер“ се връчват всяка година на 24 май в Театъра на българската армия в столицата. Тази година режисьор на спектакъла ще е Борис Радев, а водещ отново ще бъде Веселин Ранков. Събитието ще бъде посветено на 300 години от рождението на Св. Отец Паисий Хилендарски.

Най-старите театрални награди в България са единствени по рода си - отличията се дават “от артисти – за артисти” и всяко от тях е професионален и естетически избор на хора, правещи театър. Фондация „Аскеер“ разглежда и оценява стотици творци и спектакли.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right