В Националната библиотека откриха Литературен кът на Хърватия

-

Снимка: Столица.bg

26-ят от поредицата литературни кътове на различни държави беше открит официално вчера в Националната библиотека “Св.св. Кирил и Методий“.

"Това е една много интересна инициатива, започната от Националната библиотека в София. Всички посолства, всички националности представени в нея получават свой собствен кът, където могат да покажат своите най-хубави книги: художествена литература, исторически томове…. Имат възможност да изложат и някои скулптори или артефакти от своята култура в този кът. Сътрудничеството между библиотеките се изразява и в това, че всички посолства могат да дарят свои книги, така че българските читатели на Националната библиотека в София могат да четат на различни езици, за различни култури и от различни нации, които са представени тук", разказа пред Радио София посланикът на Република Хърватия у нас Нейно Превъзходителство госпожа Ясна Огняновац.

Литературният кът на република Хърватия съдържа 70 книги от различни жанрове, дарени от Националната библиотека в Загреб. Сред тях има книги както за известни хърватски артисти, поети и писатели, така и за традициите, етнографията и историята на страната.

"Книгите са нещо, което наистина сближава и аз съм особено щастлива, че всички издания са на хърватски език, така че студентите по славянски езици и най-вече хърватски, тук в България, ще могат да се докоснат до различни аспекти от нашия живот", добави посланик Ясна Огняновац, като отбеляза, че се надява книгите да не останат само експонати в изложба, а да се четат от посетителите на библиотеката.

Посланикът препоръча книгата "Малка люлка на носталгията", която отбеляза като любима своя книга. "Това е книга за най-красивите, надписани на ръка картички. За рождени дни, за Коледа, за Великден, през различни периоди. Връща ни до 150 години назад във времето. И има невероятни човешки истории, написани на тези малки картички, които са уникати. Тази книга би могла да е интересна на всеки. Как човешките взаимоотношения, приятелства, са се развили през вековете. Това е една от моите фаворити", сподели тя.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right