Виртуална изложба на НИМ разказва историята на Народния театър в София

-

Снимка: Столица.bg

 

Виртуална изложба по повод 120-годишнината на Народния театър показват специалисти от Националния исторически музей на сайта на музея.

Изложбата съдържа снимки, афиши, документи и пощенски картички, свързани с историята на Народния театър и с дейността на артистите, режисьорите и сценичните майстори от трупата. В експозицията може да се види още любопитният шарж на Иван Вазов, направен от Райко Алексиев, както и снимки на основателите Кръстьо Сарафов и Адриана Будевска.

В началото на 1904 г. Столичната българска драматична трупа „Сълза и смях” е преименувана на „Български народен театър” и това се смята за рождената дата на Народния театър. През 1906 г. трупата вече се казва „Народен театър”. Сградата на театъра е открита тържествено на 3 януари 1907 година. Построена е по проект на известните виенски архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер, а средства са събрани с продажбата на гербови марки и лотария на софийската община. Специално за случая Иван Вазов написва пролога „Слава на изкуството“. Зданието е реконструирано няколко пъти – след големия пожар през 1923г.; след бомбардировките над София, когато пострадва южното ѝ крило и големия ремонт през 1972-1975 г., когато е създадена Камерна сцена.

Част от програмата на театъра при създаването му са най-популярната по онова време историческа драма „Иванко“ на Васил Друмев и „Тържествена увертюра“ от Добри Христов, разказа пред БНР Мариана Първанова, уредник от НИМ. Най-играният автор е бил самият Вазов, с неговите „Към пропаст“, „Борислав“, „Казаларската царица“, „Под игото“ и по-късно – „Хъшове“. Голям принос за творческия облик на театъра имат Пенчо Славейков, като негов директор, по-късно и именити фигури като поетите Пейо Яворов, Николай Лилиев, Гео Милев, дългогодишният главен режисьор Николай Масалитинов.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right