Започна най-големият книжен форум у нас

-

Снимка: Столица.bg

В НДК започна най-големият книжен форум у нас - Софийският международен панаир на книгата, Софийският международен литературен фестивал и Софийският международен фестивал за деца и младежи. Събитията в рамките на изложението ще продължат до 11 декември, а темата, която е водеща тази година, е "Четене с разбиране" .

Това е 49-тото издание на Панаир на книгата в столицата. Над 150 издателства ще представят най-доброто от нашата, европейската и световната литература, издадено през годината. На 4 етажа в НДК форумът ще предложи много срещи с наши и чужди автори, дискусии, специална програма за деца и младежи.

В рамките на Панаира се провежда и 10-тото издание на Софийския международен литературен фестивал. Две дискусии ще очакваме с особено внимание - едната е „Форми на подмяната“, посветена на въпросите за дезинформацията и фалшивите новини, а другата е за намесите на изкуствения интелект в превода.

Петият Софийски международен фестивал за деца и младежи, който също се провежда в рамките на Панаира, предлага на най-малките читатели срещи с нови издания на класически приказки, много изненади и възможност да се запознаят с авторите на любимите им книжки.

На откриването присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър на културата проф. Минеков, областният управител на София област Митко Михайлов, директорът на дирекция „Култура“ на Столична община Биляна Генова, Екатерина Доцева от Съвета на директорите в НДК, Захари Карабашлиев, Здравка Евтимова и др.

Сред чуждестванните гости, които ще участват в тазгодишното издание на фестивала са Йенджей Моравецки, Георги Тенев, Доменико Дара, Рута Сепетис, Илиас Фрагакис, Венсан Енгел, Дейвид Дамрош, Йордан Ефтимов, Софи Дол, Пия Лейно, Ирис Волф, Аня Мýгерли, Бека Адамашвили, Ива Пезуашвили и др.

"Няма по-хубав подарък за Коледа от това изложение и от Софийския международен панаир на книгата, защото в изтънелия ни духовен живот точно побеждаващата сила на книгата ни е необходима, за да търсим не само утеха. Да търсим вяра, да търсим надежда, да търсим онези послания, които ни правят хора, човеци и които ни казват, че преди всичко трябва да бъдем добри", отбеляза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на откриването.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right