Работна среща по проект на фондация "Първите три минути" в партньорство с „Метрополитен" ЕАД и с финансовата подкрепа на Програма "Европа" 2023 на Столичната община

Работна среща по проект на фондация "Първите три минути" в партньорство с „

Снимка: СОС

В началото на 2022 г. в Софийското метро стартира програма за автоматична дефибрилация с поставянето на дефибрилатори на 4 метростанции и обучението на служители, а по-късно на още една метростанция с подкрепата на компания-дарител.

По решение на Столичен общински съвет, съвсем скоро предстои поставянето на дефибрилатори и обучение на служители на още 14 метростанции. Проект „Реализиране на информационна, популяризационна и обучителна кампания за Програмата за автоматична дефибрилация в Софийското метро, като част от Европейската седмица за рестартиране на сърцето" има за цел да повиши информираността на гражданите, използващи ежедневно метрото, чрез разпространение на информация и обучение на преминаващите на метростанциите в дните около 16-и октомври – Световния ден за рестартиране на сърцето.

В срещата участва общинският съветник проф. д-р Иво Петров, който анонсира подготвянето на законопроект за изменение на Закона за здравето, чрез който да се насърчи оказването на първа помощ от случаен свидетел на инцидент. По думите му, тази промяна ще отнеме притеснението на хората да не бъдат подведени под отговорност и ще увеличи шанса за намеса в първите минути след инцидент, когато това е решаващо за оцеляването на пострадалите при сърдечен арест.

В рамките на срещата бяха планирани дейности по изграждане на информационна инфраструктура с указателни табели на всяка от метростанциите с дефибрилатори, така че пътуващите да се ориентират лесно за местоположението на апаратите. Дискутирани бяха вида и съдържанието на информационни табла, които ясно да показват стъпките за оказване на първа помощ при сърдечен арест. Планирани бяха начини за популяризация в информационните канали на Метрополитен и Столична община.

С осъществяване на дейностите по проекта, програмата за автоматична дефибрилация в столичното метро продължава да се развива успешно. А от думите на проф. Петров – „... с проф. Братоев сме си обещали, че до края на годината ще оборудваме всички метростанции", изглежда, че в близко бъдеще ще придобие облика на подобни железници в останалите европейски столици."

Пресцентър на СОС

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 277 Гласове)
Общо гласували: 437 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Председателят на СОС за мандат 2019-2023: 3401 решени проблема на......

3401 са решенията, които Столичният общински съвет е взел през този мандат, съобщава председателят на местния парламент ...

Прочети още keyboard_arrow_right