Евродепутат и кмет се включиха в дискусията на стартиращия „Европа в София/София в Европа“

Представяне на проект „Европа в София/София в Европа“

Снимка: Район Студентски

Евродепутатът Андрей Ковачев и кметът на район "Студентски" Димитър Дилчев се включиха в представянето и дискусията на стартиращия „Европа в София/София в Европа“ по Програма „Европа“ 2019 на Столична община. Проектът официално бе представен на 29 март т. г. В административната сграда на район „Студентски“ се събраха представители на партньорите, целевите групи и официални гости.

Събитието бе открито от Христо Ковачев, председател на Фондация РЕГИОН.БГ, която изпълнява проекта. Мария Йорданова, ръководител на екипа, разказа за предвидените дейности и резултати като постави дискусионните теми. Партньори в реализирането на проекта, който е за 10 000 лв. са район „Слатина“, район „Студентски“ и 157 ГИЧЕ „С. Вайехо“.

Целта на „Европа в София/София в Европа“ е с иновативни дигитални инициативи да се участва в изследователския процес за активизиране на синергията между представители на местната власт, гражданското общество, стартъп екосистемата. Вече заработи и предстои да се утвърждава онлайн платформа YOUrope във видеопортала YouSofia, главният инструмент за ефективно взаимодействие между целевите групи.

Започва изработване на предавания и видеопродукти за онлайн платформата. Обявен е конкурс за видео „Европа в София/София в Европа“, като негови инициатори са ученици от 157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо“. В YOUrope се представят проекти от Програма „Европа“ 2019 в хода на тяхното изпълнение за обмяна на добри практики.

Мария Йорданова акцентира на темата за човешките измерения на европейската интеграция. „Често, когато става въпрос за ролята на Европа в нашия живот, първите асоциации са с европейски фондове и инфраструктурни проекти. Целта ни е да допринесем за преодоляването на това клиширано разбиране за европейската ни принадлежност и да дискутираме темата за положителните промени в живота и мисленето ни през последните 12 години, откакто сме членове на европейското семейство“.

Пръв в дискусията се включи евродепутатът Андрей Ковачев. „Съединението прави силата важи и за Европейския съюз, особено днес. Ако не сме обединени, няма да сме силни, ако не сме силни няма да можем да се справяме със сериозните предизвикателства", каза евродепутатът. Едно от тях борбата с фалшивите новини и дезинформацията, които изместват фокуса от положителните тенденции и постиженията ни с подкрепата на европейската солидарност.

Безспорна истина е, че европрограмите дават големи възможности да достигнем по-развитите европейски страни. Сред тях една от най-успешните е програмата „Еразъм“, по която хиляди млади хора обменят опит по вълнуващите ги теми. За следващия програмен период в Европейския парламент сме предложили тройно увеличение на нейния бюджет, коментира Ковачев.

Андрей Ковачев представи и друга младежка инициатива – „Училища – посланици на Европейския парламент“, която през последните години предизвиква голям интерес и у нас. Той влезе в диалог с представителите на 157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо“ и те разказаха за техните европоекти и предстоящи инициативи. Преподавателят Мартин Хаджидимитров говори за силния интерес на ученици и учители към проекта „Европа в София/София в Европа“.

Дария Ковачева, председател на ученическия съвет, представи гимназията си и участието им в конкурса за видео в платформата YOUrope. Оригинално мнение изрази десетокласничката Ана-Мария Тулилова – ще уча и ще работя в България, след като съм опознала Европа; дигиталните технологии, колкото и да са модерни и полезни, крият опасности от дехуманизация, затова държа на човешките ценности и истинската култура…

В дискусията се включиха и домакините на събитието Димитър Дилчев, кмет на Район Студентски и Велина Белева, заместник-кмет. „Вече дотолкова свикнахме с хубавото, което постигнахме благодарение на евроинтеграцията, че го смятаме за даденост и понякога не го ценим, каза кметът. Много хубаво е, че младите са проевропейски настроени, което се вижда и от днешната среща, и имат критично отношение към проблемите ни", каза районният кмет.

Земестникът му Велина Белева изрази подкрепата си за изпълнението на проекта и предложи в YOUrope младите хора активно да изразяват своите послания и да водят диалог за това как по-добре да живеем в София като граждани на Европа.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (39%, 84 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (12%, 27 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (22%, 47 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (11%, 25 Гласове)
 • Нямам дете/деца (16%, 35 Гласове)
Общо гласували: 218 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Спряха достъпа на бездомници до постройките на „Трайко Станоев и ......

Администрацията на "Студентски" е направила необходимото, за да спре постоянното присъствие на бездомници в едноетажните...

Прочети още keyboard_arrow_right