Ивана Ангелова - диамантът на конния ни спорт, който се състезава с мъжете

Ивана Ангелова - диамантът на конния ни спорт, който се състезава с мъжете

Снимка: Фейсбук

Красавицата спечели сребро на международния турнир по прескане в Божурище

Един диамант в родния конен спорт блести ярко и за пореден път записа успех на международния турнир по прескачане на Конна база Божурище през изминалия уикенд. Това е талантливата Ивана Ангелова, която с кон Касай отново показаха класа. Тинейджърката извоюва сребърен медал във финала в Божурище в неделя и е най-добре представилия се български ездач в международния турнир.

Ивана е сред най-талантливите родни състезатели по конен спорт, а специалисти й предричат бляскаво бъдеще в аристократичния спорт. Тя е целеустремена и всеотдайна в тренировките и успява да постигне целите си. Момичето е в 11 клас,  но има подготовката и смелостта да се състезава, не с връстниците си - юноши, а сред мъжете.

"Ивана Ангелова е от младите талантливи състезатели през последните години. В момента БФКС има едно изключително талантливо поколение - Ая Митева, Елиза Чолакова, Ася Петрова, Десислава Миланова и др. Това поколение вдъхна големи надежди в прескачане на препятстия. Успехите започнаха от балканската титла за деца на Ая Митева и бронза й на европейското за деца. Ивана е състезател с голяма переспектива. Тя е единствената, която си позволи да се състезава и участва в отбора на България за мъже на Световната купа в Атина. А това е сериозно предизвикателство и изпитание, и Ивана по нищо не отстъпваше на мъжете. Това поколение състезатели много ни радва. Крайно време беше да имаме толкова елитните ездачи, които са надежда за бъдещо развитие в конния спорт у нас . В Божурище, през уикенда, Ивана с Касай се класира втора на Големия приз при мъжете, а не като юноша. Надявам се на още успехи, защото предстои Балкански шампионат и няма да се изненадам, ако пак се състезава при мъжете", сподели пред Столица.bg председателят на Българската федерация по конен спорт д-р Крум Рашков.

В календара на родната федерация е включено и участие на Европейското първенство за юноши, но правилникът не позволява Ивана да участва, защото тя се е състезавала на Световна купа за мъже.

От началото на тази година Ивана Ангелова, възпитаник на клуб "Ген. Крум Лекарски", жъне успехи. Още в началото на март т. г. на международния турнира в Ебрайхсдорф, Австрия (4-6.03.) тя се класира във финала на младите коне. Българката зае трето място с 6-годишния си кон Интро Кей ван Катенхай. А в турнира за юноши зае 5 -7-о място. На 6 март т. г. Ивана се изкачи на най-високото стъпало на подиума и спечели Гранд При за юноши с кон Касай, и развя българския флаг под звуците на "Мила Родино" насред Виена.

След дълга изолация заради COVID-19 през 2021 г. Ивана стартира годината с победи и успехи, за които споделя, че не е очаквала. "Скачах хубаво и реално нямаше предпоставка, освен ако аз не направя аз грешка", сподели тогава пред Столица.bg Ивана.

Тя е изключително старателна и скромна. Дори за крехката си възраст знае какво иска и как да го постигне - с много тренировки, постоянство и късмет. Ивана завършва XI клас в частна езикова гимназия "Проф. Васил Златарски" в столичния Дървеница. Не е частна ученичка, а пропуснатото, когато е на състезание, бърза да навакса. Не крие, че е трудно, но пък е упорита. 

"Трудно стават нещата между училище и спорта, но трябва да вървят паралелно. Въпросът е мозъкът ти да работи и да мислиш, че това ти трябва реално за живота", споделя мъдро красавицата, чиито успехи и хубост са подходящи за корица на модно списание.

През 2021 г. на Държавния шампионат се състезава в клас Л, група Б междинен клас. И пак с Касай и става вицешампион на юношеския държавен шампионат. Поставила си е за цел за 2022 г. да отиде на Европейски шампионат във Валенсия Испания и е амбицирана за класиране в торйката на големия финал. Не се плаши от сериозната конкурениця на състезатели от държави с големи традиции в конния спорт като Германия, Италия, Испания,Белгия и др., и коментира, че само 30% влизат в големия финал. 

Ивана тренира конен спорт сериозно от 10-годишна. Язди веднъж на ден, а преди  състезания може и двуразово. На 11 години се състезава на международни турнири за 12-годишни. Любимите й предмети са биологоия и история, а след голямото напрежение релаксира с приятели на разходка. "Не се оплаквам, трудно е и режимът ми е тежък, но се справям", отсича единонадесетокласничката.

Обича да слуша музика със слушалки и така се изолира, и концентрира преди състезание. Любими са й денс и електронна музика, ретро и попмузика от 80-те 90-те години. Рядко си пуска рап, защото я напряга, но понякога има настроението й е подходящо и за този стил музика, споделя талантливата състезателка.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 39 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 17 Гласове)
Общо гласували: 151 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Гриша Ганчев и синът му Данаил Ганчев се оттеглят от управлението......

След осем години начело на най-успешния футболен клуб в България, г-н Гриша Ганчев и г-н Данаил Ганчев се оттеглят от уп...

Прочети още keyboard_arrow_right