Вече 36 години рекордът на Стефка Костадинова не е подобрен

photo_library
  • Вече 36 години рекордът на Стефка Костадинова не е подобрен

    Снимка: БОК

  • Вече 36 години рекордът на Стефка Костадинова не е подобрен

    Снимка: БОК

  • Вече 36 години рекордът на Стефка Костадинова не е подобрен

    Снимка: БОК

Точно преди 36 години България се записа в световната спортна история с постижението на Стефка Костадинова. И до днес рекордът от 209 см в скока на височина остава непокътнат, припомнят от БОК.

На 30 август 1987 г. по време на II Световното първенство по лека атлетика зрителите по трибуните на Олимпийският стадион в Рим и милиарди пред телевизионните екрани стават свидетели на феноменално постижение, което и до днес е недостижимо за никой друг на планетата.

Оттогава до днес никоя жена на света не е скочила повече от Костадинова. Тези 209 см в италианската столица са част от удивителната кариера на българката, призната за най-великата в историята на тази дисциплина, а нейният рекорд на рекордите е увековечен пред музея на МОК в Лозана и в нашите сърца.

Значението на феноменалното постижение се подсилва от факта, че е регистрирано в една от дисциплините, маркиращи основата на олимпийския девиз: „По-бързо, по-високо, по-силно!“, към който преди две години бе добавено и обединяващото „Заедно“. От край време хората изпитват особен интерес към това колко може да скочи човек нависоко, колко бързо може да бяга и колко силен може да е… Стефка Костадинова вече 36 години притежава отговора на един от тези екзистенциални въпроси за възможностите на жените.

Костадинова открай време изтъква, че световният рекорд не е само неин, а принадлежи на България. Председателят на БОК напомня, че това върхово за планетата постижение, а и всичките й успехи са благодарение на хората край нея, на екипа от треньори и специалисти, на спортното училище в Пловдив, на клуб „Тракия“, на лекоатлетическата федерация, на ръководители и на държавата инвестирала в спорта. И още – благодарение на конкуренцията от няколко много класни българки тогава в дисциплината, представителки на прочутата родна школа в скоковете, които „помитаха“ съпернички и рекорди.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

СДВР ще разчита на записи от дронове за мача в събота...

ЦСКА и Левски се изправят един срещу друг в събота от 16:15 часа на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Пред...

Прочети още keyboard_arrow_right