Кметът на София: Надявам се София да не остане без метро и градски транспорт

Кметът на София: Надявам се София да не остане без метро и градски транспо

Снимка: Столица.bg

Софиянци плащат над 40% от приходите в държавния бюджет и трябва да бъдат подкрепени или да се върнат 2% - около 400 млн. лв., предложи Йорданка Фандъкова

Без метро и градски транспорт се надявам София да не остане, но има реален шанс да се разреждат линии, ако не постигнем договореност и решение за сметките, които продължават да се покачват.

Това предупреди кметът на София Йроданка Фандъкова в интервю пред bTV. Природният газ се покачи 30%, а много от автобуситев обществения транспорт в столицата са на газ. Дупката е 8 млн. лв. и това не е само проблем на София, а и на други големи градове, не е дори само за България, допълни столичинят кмет.

Две общински ДКЦ-та в София с денонощни дежурства заради COVID-19

Йорданка Фандъкова потвърди, че през март ще започне строителството на новия участък от разширението на метрото към кв. Левски по "Вл. вазов", който е с дължина 3 км с 3 метростанции. "Вчера казах да намерят терен за буферен паркинг на последна станиця", каза кметът на София. Почти 3 пъти са скочили сметките за ток на софийското метро. През ноември 2020 г. е близо 1,1 млн. лв., а за същия месец през 2021 е 3,5 млн. лв.

"Няма частно, държавно и общински дружество, което да издържи. Разширението на метрото е приоритет", заяви Фандъкова.

Кметът на София обясни за най-серизоните проблеми в столицата и те са свързани с галопиращите цени на електроенеригята и пиродния газ.

"За Топлофикация-София е нужно да се намери механизма. Чевам как политици твърдят, че не трябва хората от страната да плащат парното на софиянци. Софиянци внасят в държавния бюджет над 40% от приходите. Софиянци внасят и е редно държавата да подкрепи секторите, важни за столичани или просто да ни възстанови поне 2% от тези приходи, което е около 400 млн. лв. за София и няма да поставяме въпроса за подкрепа на сектори, пострадали от финансовата и ковид кризата", аргументира се кметът на София Йорданка Фандъкова.

Преди празниците тя се е срещала с министъра на енергетиката. "Беше конструктивна, министърът после обяви компенсация и за цените на природен газ, но не е готов механизма и още не сме получили нищо.
Топлофикация-София е основната тема при цените на газа. Това не епросто едно дружество, а стратетическо от Националната енергийна система и министърът на енергетиката заяви, че няма да допуснат фалити на топлофикации в страната. Поела съм ангажимент да работим активно за новия план за модеринация на Топлофикация-София, които е готов и приет от СОС. Но компенсациите е необходимо да се случат. За 6 месеца дупката от разликата в цените и квотите е 160 млн. лв., а с тези цени за януари недостигът ще е  още 160 млн. лв.", сподели Фандъкова.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Да се ограничили използването на фойерверки в София?
 • - Твърдо ДА (41%, 451 Гласове)
 • - Твърдо НЕ (21%, 228 Гласове)
 • - Да, защото е проблем за децата с аутизъм, домашните любимци и замърсява въздуха (21%, 236 Гласове)
 • - Не, защото е красиво и тържествено (16%, 176 Гласове)
 • - Не мога да преценя (1%, 13 Гласове)
Общо гласували: 1104 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

През 2025 г. ще е завършено новото 3-километрово трасе на метрото......

След 3 години софийското метро вече ще стига до кв. "Левски", район Подуяне. Както вече писа Столица.bg тази пролет запо...

Прочети още keyboard_arrow_right