Тема: район Искър

comment 0
visibility 502
Отварят ремонтирания "Асен Йорданов", започва обновяване на трамвайното тра

Отварят ремонтирания "Асен Йорданов", започва обновяване на трамвайното трасе (СНИМКИ)

Движението по ремонтираната ул. "Цветан Йорданов" в Дружба 1 се отваря утре. Днес кипи усилена работа по маркировката на обновената изцяло отсечка от от ул. Цветан Лазаров" до "Кап. Списаревски". На проверка днес там пристигна кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по строителство на Столична община инж. Цветан Божинов видя Столица.bg. Автомобилите от утре ще се движат, но изпълнителят "Щрабак" продължава работа по тротоарите. Монтирано е и електронното табло на спирката на градския транспорт, което е със соларна батерия. Доставени са и плочите за тактилната ивица по широкия 3-метров тротоар в посока Дружба. Там ще има двупосочна велоалея, която продължава и по Искъско шосе. Тя ще има връзка с първия участък на Зеления ринг, който минава зад зала Арена Армеец и потъналия в руини плувен комплекс "Червено знаме", и ще стига до Слатина. Ремонтираната отсечка по "Асен Йорданов" е дълга около 1,2 км и е на стойност 1,7 млн. лв. "Продължат работите по тротоарите, но е важно да облекчим трафика и затова утре се пуска движението.  Драматично е състоянието на релсовия път и започва ремонта и на трамвайното трасе от петък", каза столичният кмет. От 11 юли т. г. се затваря за ремонт и следващият участък по "Асен Йорданов" от "Цветан Лазаров" до ухото на "Шипченски проход". Автомобилите ще се движат в едното платно, което става двупосочно. Няма да се затваря изцяло целия участък. Очакванията са до два месеца да приключат дейностите и цялото трасе да е напълно обновено преди 10 септември т. г. Ремонтът започна миналата година и обхвана и обновяване и на Искърско шосе от бул. Колумб. От 11 юли ще се подменя пътната настилка, тротоари и осветление по "Асен Йорданов" в отсечката от "Цв. Лазаров" до ухото на "Шипченски проход".

comment 0
visibility 1619
С COVID-19 са 3 деца и родител от 185 детска градина в Дружба

С COVID-19 са 3 деца и родител от 185 детска градина в Дружба

Три деца от столичната 185 детска градина "Звездичка" в Дружба са с положителни проби за СOVID-19. Има и заразена майка. Заведението в понеделник няма да приема деца, тъй като ще бъде дезинфекцирано. Директорката е уведомила всички родители. За положителните случай в детското заведение съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред БНР. Веднага са направени изледвания и засега сред персонала на градината няма положителни.

comment 0
visibility 1064
Дружба 1 е без топла вода, има авария на топлопровод

Дружба 1 е без топла вода, има авария на топлопровод

Столичният квартал Дружба осъмна без топла вода. В 6.16 часа тази сутринт от кранчетата тече само студена вода, оплакаха се граждани пред Столица.bg. Проверка показа, че има авария на магистрален топлопровод. "Срокът за отстраняване е 48 часа. Екипите работят по аварията и може по-рано да пуснат топлата вода", казаха от Тполофикация пред Столица.bg.  Без топла вода саблоковете в карето между "Искърско шосе", "Кр. Пастухов", "Кап. Димитър Списаревски", "Христофор Колумб" и Културен дом "Искър". Засегнати са от бл. 2 до бл.29, от бл.33 до бл.38 , от бл.41 до бл.51, от бл.54 до бл.60, бл.67, бл.68 ,бл.69, от бл.131 до бл.142, бл.152, бл.153, бл.154, от бл.181 до бл.187. Само студена вода тече в супермаркет “Фантастико”, 8мо РПУ, МНО-10-Социално подпомагане и Данъчна служба, кметството на район "Искър", както и в 4-то ОДЗ, 108 ЦДГ, 21-во ОДЗ, и ЧДГ "Куест Академи".  

Реклама
comment 0
visibility 3490
Монтират пързалки и люлки в "Пеперуда", отваря през есента

Монтират пързалки и люлки в "Пеперуда", отваря през есента (ВИДЕО/СНИМКИ)

Доставени са люлки, пързалки и катерушки за площадките на 36 детска градина "Пеперуда" в столичния квартал "Дружба" 1. Съоръженията вече са в двора на строителния обект. Само две пързалки засега са без опаковки и са монтирани, видя Столица.bg. Градината е последната в ДРужба, от строените през 70-те години ентернитови. Реконструкцията й започна през октомври 2019 г. Цялата сграда бе изтърбушена и запазена само конструкцията. Направено е конструктивно укрепване и е изградена наново.  Още една ентернитова ДГ е в историята, "Пеперуда" отваря врати през есента (ВИДЕО/СНИМКИ) Освен ремонта детската градина е и разширена и в нея ще има 10 групи - 7 градински и 3 яслени, както и физкултурен салон, какъвто до момента не е имало. ИНвестицията, която направи Столична община в ремонта на "Пеперуда" е 2,1 млн. лв. Малчуганите ще имат шарена градина с площадка за игра за всяка група и много нови играчки и забавления. "Падна" и последната ентернитова градина в София (ВИДЕО/СНИМКИ)Строителството е приключило и вече се внася новото обзавеждане. Вътре в сградата има и асансьор за храната на малчуганите. "Пеперуда" ще отвори пред август т. г. 

comment 0
visibility 2371
До 20 юни започва ремонт на "Монтевидео" към метростанцията

До 20 юни започва ремонт на "Монтевидео" към метростанцията

Планираната рехабилитация на ул. Монтевидео в район Овча купел ще започне до 20 юни т. г. Това съобщи зам.-кметът по строителството на Столична община инж. Цветан Божинов пред журналисти. Улицата ще се ремонтира в участъка откъм метростанцията, което е последната част от обновяването на пътя. Това ще даде възможност за цялостно свързване със спирката на метрото, обясни инж. Божинов. "Чакаме разрешение за строителство. Проектът е готов и е вкаран в НАГ", уточни той. Ремонтни дейности в момента в София има по ул. "Асен Йорданов" и се планира още един - по продължението на Искърско шосе в Дружба 1, район Искър. "Там сега се прави препроектиране и в най-скоро време, когато получим разрешение за строеж ще започнем ремонтни дейности. Трасето ще бъде изцяло ремонтирано", каза инж. Божинов.

comment 0
visibility 1029
Приключи и второто косене в Дружба 1, ще има и трето

Приключи и второто косене в Дружба 1, ще има и трето (СНИМКИ/ВИДЕО)

Градинки, паркове и междублокови пронстранства в Дружба 1 са в изрядно състояние. Приключи второто косене на зелените площи, видя Столица.bg при обиколка в квартала. При първия подходящ ден - без валежи, те ще бъдат обработени втори път и за кърлежи, потвърдиха от община Искър.  Екипи от по 4 - 5 работници приключиха днес с второто косене на зелените площи. "Вероятно ще има и трето косене и пак обработка срещу кърлежи", казаха работниците. В приличен вид в Дружба са дори и частни терени, които собствениците бяха забравили да поддържат. Заради това, че покрай тях и през тях минават много от живеещите в квартала, от районната община се погрижиха, за да осигурят на гражданите добри условия. Потънала в зеленина с дръвчета и храсти е градинката между кметството и VIII РПУ в Дружба 1. Градинари вчера чистеха от плевели изоразените с цветя ноти и надпис "София". А насред градинката, въпреки студеното време, малчугани се забавляваха на детската площадка. За съжаление в добре поддържания парк, където остава само да изчистят грозни надписи на сцената, има и счупени пейки. Парковата мебел е нова, но това не прави впечатление на пияни, заляни и надрусани типове. Една от новите пейки вече е изкъртена. На всякъде алеите са чисти и има нови кошчета за боклук, които периодично се изхвърлят. Вчера в Дружба бе и кметът на София Йорданка Фандъкова, тъй като започва изграждането на фитнес на открито, кучешка площадка и цялостно обновяване на парка край езерото. 

comment 0
visibility 5901
Кметът на София провери старта на обновяването на  езерото в Дружба

Кметът на София провери старта на обновяването на парка край езерото в Дружба (СНИМКИ)

Много скоро живеещите в столичния Дружба, район Искър ще се наслаждават на приятнразходки и занимания в парка край езерото в Дружба 1. Там ще се изгради фитнес площадка на открито, амфитеатрална сцена край брега, площадка за домашни любимци и детска площадка. Кметът на София Йорданка Фандъкова пристигна около 11 часа в парка край езерото и сама се увери за създадената организация на работа за изграждане на фитнес на открито.  Столичният кмет поиска от изпълнителя да постави допълнителни информационни табели за обектите, които ще се изпълняват. Тя възложи на районния кмет да включи в проекта и осигуряването на видео камери.  Мястото е уникално и това е един от най-атрактивните паркове в София с езерото. За разходка в Дружба идват столичани от всички квартали и райони на София. Преди 2 години в средата на водоема бяха поставени фонтани, а мостът и двата параклиса на хълмовете създават романтична атмосфера. С обновяването и модернизацията паркът ще стане още по-привлекателен, доволни бяха днес дружбенци. Отдавна е известно, че именно заради парка с езерото, моста, параклисите и зеленинета местните отдавна наричат квартала Дружбай. Днес започна изграждането на местата за спортуване на открито, както и площадка за домашни любими. Строителството е част от първия етап от реконструкцията на парк "Дружба", която включва построяване на детски площадки и амфитеатър до езерото, както и ремонт на алейната мрежа. Фитнесът на открито ще бъде на терен пред църквата "Св. Преподобни Наум Охридски" - параклиса зад читалището. Отстрани до храма на поляната пък ще бъде мястото за разходка на домашни любимци. Площадката за спорт и фитнес на площ от 705 кв.м и решена в пейзажен стил, като са използвани дъги в хармонично съчетание. Подходите към площадката са от алеята откъм моста и от източната алея покрай брега. В близост се предвижда обновяване на озеленяването и поставяне на нови пейки. Запазват се известните за мястото розариуми в парка. За подобряване на средата и създаване на приятна атмосфера за спорт и отдих, прилежащото пространство е допълнено с иглолистни декоративни дървета от вид ела, кедър и бор, широколистни дървета от вида каталпа, ликвидамбър и декоративни шестили, както и цъфтящи храсти от вида спирея, дрян и жив плет от лигуструм. Площадката за игра на кучета е разположен в североизточната част на парка и е разделена на две – за дребни и едри породи. Двете площадки са оградени с мрежа, а в тях са разположени пейки и кошчета за отпадъци. На проверката присъстваха и на зам.-кметът по екология Десислава Билева, кмета на район "Искър" Ивайло Цеков и председателя на комисията по околна среда в Столичен общински съвет Лорита Радева.

comment 0
visibility 1548
Изкъртиха бенови коносуси в Дружба, за да паркират

Изкъртиха бетонови конуси в Дружба2, за да паркират

Кой и кога изкърти бенови конуси поставени на централна улица, за да не позволяват паркирането по тротоара. В същото време конусите ограничаваха и преминаването на автомобили през зелените площи в Дружба 2. Снимката на премахнатите антипаркинг елементи бе публикувана в социалната мрежа. Според автора те са изкъртени, за да може камион безпроблемно да премине през тревните площи. А също и да се направи бетонна площадка до денонощен магазин за цигари и алкохол до бл.306 в в жк. Дружба 2. Ще има ли санкционирани? Сигналът веднага е подаден към районната община. С бързата намеса на кмета Ивайло Цеков на мястото на изкъртените бетонови конуси са монтирани чугунени боларди.

comment 0
visibility 585
В "Дружба" пръската за кърлежи, кой ще обработи частните терени

В "Дружба" пръската за кърлежи, кой ще обработи частните терени

Сезонът на кърлежите започна и с това и опасността от Лаймска болест, на която са преносители паякообразните. В момента има бум на кърлежите по столичните паркове, градини и междублокови зелени пространства. Тази година пръскането стартира по-рано от обичайното, казаха от Столична РЗИ пред bTV. Днес от сутринта се обработваха окосени зелени площи в район Искър - Дружба 2. В пета част бе напръскано междублоково пространство като се ползва специална техника за разпръскване на препарати по зеленат площ. В градинката, в която има и нова детска площадка, експерт на Столична РЗИ откри над 10 кърлежа, които бяха взети за изследване. "Действително сезонът на кърлежите дойде, след дълго зимуване сега метеоролгичните условия са подходящи за размножаването им, особено в териториите в непосредствена близост по кварталите. Това са терени и площи, които не са били неокосени", коментира експерт на РЗИ. Той посочи, че кърлежите в София са от вида, който е преносител на Лаймската болест, зоболяване, което най-често се среща в София.Обработването на зелените площи става с препарати, щадящи околната среда и разрешени от МЗ. Целта е да се намали размножаването на кърлежите, но не ликвидира на 100% проблема. Затова е важно поведението на гражданите и си е тяхна отговорност. Специалистите призоваха гражданите да не премахмват табелите, поставени на мястото, защото на тях се посочва 24-часовият карантинен период и датата на обработване. Препаратите не са опасни за хората и животните. До момента са обработени повечето общински площи с изключение на тези в крайните квартали, но се съобразяване с косенето. Не са напръскани зелени пространства в Люлин, Искър и Студентска, но след косенето и там ще се обработят, категорични са от Столична община. Големият проблем с кърлежите обаче е когато в съседство на общински терен има частен. Такъв е случаят в Дружба 2 - пета част, а също и в района на "Копенхаген". Между улицата и Тмаркет има частни имоти. От район Искър обаче ги косят и тях, тйъ като са в съседство и от там минават много хора. От Столична РЗИ призоваха частниците да се грижат за имотите си, да ги косят и да ги обработват за кърлежи.

comment 0
visibility 1055
16-годишен моторист е със счупен крак при катастрофа на Искърско шосе

16-годишен моторист е със счупен крак при катастрофа на Искърско шосе

16-годишно момче е поредната жертва на катастрофа в София. Той е управлявал мотоциклет и е пострадал при сблъсък с лек автомобил на Искърско шосе при търговски център "Европа", научи Столица.bg. Сигналът за инцидента е подаден в 12.42 часа в Спешна помощ. За броени минути на мястото е пристигнала линейка. Медиците на място установяват, че тийнейджърът е със счупена бедрена кост.  Откаран е в Окръжна болница - "Света Анна" и най-вероятно ще бъде опериран. Засега не се съобщават подробности за инцидента и не е ясно кой е виновен. Също така не се уточнява и дали 16-годишното момче има книжка.

comment 0
visibility 2648
88 социално слаби и инвалиди в район Искър получават топла храна

88 социално слаби и инвалиди в район Искър получават топла храна

88 социално слаби, инвалиди и възрастни хора от район „Искър“ получиха топла храна на адресите по домовете си от екипите от доброволци на Столична община. Храната се осигурява и със съдействието на служители на районна администрация и на  кетъринг фирма. От нуждаещите се - 66, включени в списъците по програмата „Осигуряване на топъл обяд“, бяха добавени още 22, след като стартира доброволческата инициатива на Столична община и веригите хипермаркети. Както приготвянето на храната, така и всички доставки се изпълняват при стриктни мерки за хигиена, като са осигурени лични средства - ръкавици и маски и се следват всички процедури по дезинфекция.

comment 0
visibility 6200
Добри хора: Собственик на кухня предлага безплатна храна в столичния Дружба

Добри хора: Собственик на кухня предлага безплатна храна в столичния Дружба

Собственик на кухня може да осигури безплатно прясно приготвена храна за социално слаби, възрастни и трудноподвижни хора в столичният квартал Дружба, район Искър. И преди извънредното положение кухнята е работила за доставкат на храна по домове и офиси. В обстановката на епидемия Петър Петров помоли в социалната мрежа хора от групата на Дружба да информират възрастни хора, без интернет и социална мрежа, за доставката на храна. Пред Столица.bg той обясни, че храна може да се доставя и на адреси в Гара Искър и Горубляне. Кухнята, която се намира на "Проф. Цветан Лазаров 12, разполага с малко хора за доставка и затова се нуждае от подкрепа от доброволци. При готвенето се спазват всички противоепедимични мерки, както в помещението, така и сред персонала, обясни собственикът. "Има много свободни хора в момента и нищо не пречи да обединим усилия, за да помогнем на нуждаещите се. Сигурен съм че ще намеря съмишленици и ще дадем заедно надежда на тези хора. Предлагам напълно безплатна услуга доставка на прясно приготвена топла храна и безалкохолни напитки до домове на възрастни хора и други нуждаещи се", написа Петров. Той може да предложи и маски за тези, които намат финансовата възможност да си закупят. Всички, които искат да помогнат с разнасянето на храна на адреси, могат да се обадят на тел. 0878689419 Петър Петров. На същия телефон нуждаещите се хора могат да се обадят и заявят прясно приготвена храна.

comment 0
visibility 1205
Потрошена детска площадка в Дружба 1, която е между сградата на район Искър

За 15 дни вандали два пъти чупят детска площадка до 8 РПУ (СНИМКИ)

Вандали за две седмици два пъти чупят съоръжения на нова детска площадка в Дружба 1. Зоната със съоръжения за игра и забавления на малчуганите се намира между сградата на район "Искър" и 8 РПУ. За вандализма сигнализираха бдителни граждани в Столица.bg. Пързалката е счупена вчера. Вероятно това става в тъмните часове на деня. Това е липса на възпитание. Крайно време е да има камери и извършителите да бъдат строго наказани, коментираха млади майки, живеещи в района. Днес виждаме пак изкъртени части и счупена на две табела!, възмущават се родители. В края на януари, веднъж вече съоръжението беше потрошено само дни, след като беше напълно завършено. Тогава зложелател беше изкъртил и отчупил нарочно част от "корабчето" на площадката. Веднага след подаване на сигнала, елементите бяха възстановени и се надявахме децата ни да играят щастливо там, но уви, припомнят живеещи около детската площадка. След като потрошена пощадката бе поправена отново от Дирекция "Зелена система", която стопанисва и извършва инвестиционен контрол на обектите за деца в София, тя е отново счупена. В началото на февруари катерушки на детската площадка също бяха счупени и след това ремонтирани. На територията на район "Искър" за последните четири години бяха реконструирани и изградени над 30 детски площадки.

comment 0
visibility 1084
36 детска градина "Пеперуда" в Дружба 1

Още една ентернитова ДГ е в историята, "Пеперуда" отваря врати през есента (ВИДЕО/СНИМКИ)

Поредната ентернитова детска градина в София вече е в историята. Срадата е изцяло обновена, конструктивно укрепена. През есента отново ще отвори врати и ще посрещне деца и учители. 36 детска градина Пеперуда в Дружба 1 се превръща в поредния рай за малчуганите. Огромната база ще е изцяло готова през юли т. г.  с ново обзавеждане, нов физкулутрен салон, кухня и площадки за игра в двора, какъвто преди нямаше. В обновяването Столична община е инвестирала 2,6 млн. лв. Ремонтът започна през есента на 2019 г. Помещенията в сградата са просторни и светли с ПВЦ дограма, видя Столица.bg. Сградата е за 10 групи, 7 градински и 3 яслени. В момента, благодарение на директор, учители и районни кмет Ивайло Цеков децата са преместени временно в други градини и училища. От есента обаче се връщат в обновената и красива сграда. Кметът на София Йорданка Фандъкова заедно с районния кмет и зам.-кметът по строителство на Столична община инж. Цветан Божинов направиха проверка на строителния обект. Фандъкова безжалостно препита изпълнители и надзор за подробностите около изграждането на детската градина. Всички строителни дейности са в график и след конструктивното укрепване и новите стени вече е ред на санирането на сградата. Предвидливо обаче то се е забавило заради минусовите температури през нощта през последните дни. Веднага щом времето позволи се започва с външната изолация. Черешката на тортата ще бъде възстановяването на огромната пеперуда, знака на градината, на голямата лицева фасада. Разбра се няма да е в пастелни кафеникави цветове, а ярки и привлекателни за малчугани и родители. Кметът Йорданка Фандъкова припомни, че това е поредната градина, построена с ентернитови плоскости през 70-те години. "Това  ни накара освен строителството на нови, да инвестираме и да се погрижим за здравето на децата, защото знаете че при определени обстоятелства тези сгради могат да бъдат опасни за здравето на децата. От 18 ентернитовите детски градини в София, до този момент напълно са престроени 10. Сега се работи по 5, а има готовност за започване на 6-ата. "Остават две в Люлин, за които кметът работи усилено, за да се направят проектите и да се продължи. По този начин сме решили още един тежък проблем при детските  градини в София. Казвам още един, защото когато започнахме, на фона на големия недостиг на места в детските градини, които заварихме, 20 градини бяха с предписание да бъдат затворени всеки момент като пожароопасни. Първите години инвестирахме в тях и този проблем отдавна е решен ", каза кметът Йорданка Фандъкова. Контролът по изпълнение на реконструкцията на "Пеперуда" е на районния кмет на "Искър" Ивайло Цеков. "В детски градини и училища Столична община е инвестирала 12,5 млн. лв. Само 2019 г. престроихме още една голяма градина с интернитови стени за 3 млн. лв. - 96-а "Росна китка", а сега за тази за 2,6 млн. лв. Все инвестиции в кварталите. Казвам го и обещах всеки път да споменавам това, защото тази мантра и опорна точка, че не инвестираме в кварталите, разбира се, че ме ядосва. Детските градини, училищата, улиците тротоарите, всички те са в кварталите, не са извън територията на Столична община и са важни инвестици за здравето на децата и комфорта им", каза кметът на София. "Виждам едно качествено и отговорно сторителство. Очевидно наследството е доста тежко. Ентернитът отдавна  трябва да бъде изведен от училищата  и детските градини и това коства средства. Тук в детската градина наблюдавам, че има доста метални конструкции, които  бяха свързани с пропаднали тавани с допълнителни  хикс връзки, които осигуряват противоземетръсни мерки. Това, което видяхме ме удовлетворява. Уверен съм, че в края на юни ще  имаме една изрядна детска градина, кото може да бъде ползвана в един дълъг експлотационен  период без да натоварва бюджета на общината с допълнителни средства за ремонти", коментира зам.-кметът по строителството инж. Цветан Божинов. Ето как изглеждаше градината при започването на реконструкцията. А ето сега, 6 месеца по-късно.  

comment 0
visibility 3352
Антипаркинг колчета по "Иван абаджията"

ЦГМ спаси тротоар и градинка с антипаркинг колчета на пазара в Дружба (СНИМКИ)

Центърът за градска мобилност (ЦГМ) монтира антипаркинг колчета в участък по улица "Иван Арабаджията", която минава покрай пазара в Дружба 1. Поставянето на на предпазните колчета се спасява тротоара и съседната градинка. Антипаркинг колчетата бяха поставени в края на миналата седмица, тъй като редовно по тротоара имаше паркирани автомобли, а от едната страна на градинката има детска градина. Преди месец там се появиха и две бетонови пейки по програмата на Столична община "Зелена София". Пазарът е на броени метри от наказзателния паркинг на ЦГМ, но въпреки това редовно имаше нарушители, които си качват колите върху тротоара. В края на миналата година от район "Исскър" реонтираха и тротоара по перпендикулярната "Туше Делииванов", която води към Искърско шосе.

comment 0
visibility 1019
Реконструкция по Искърско шосе

Възстановяват строителството по неремонтираната отсечка по "Искърско шосе" при затопляне

Ниските температури и студеното време станаха причина за спиране на реконструкцията на "Искърско шосе" в Дружба 1, район "Искър". Проектът на Столична община за рехабилитация започна през юни 2019 г. и обхваща и ул. "Асен Йорданов" от пресечката с "Кап. Димитър Списаревски" до "Христофор Колумб". В момента движението по обновения участък е пуснато по "Асен Йорданов" до "Христофор Колумб" и по "Искърско шосе" до пресечката с ул. "Туше Делииванов", както и между  ул. "Илия Бешков" и ул. "Димитър Пешев". Крайната точка за ремонта по "Искърско" е до ул. "Димитър Пешев", видя Столица.bg. В момента неремонтирана е отсечката между "Илия Бешков" и ул. "Туше Делииванов". Ремонтните дейности по последния участък на трасето ще бъдат възобновени при по-добри метеорологични условия, казаха от Столична община.  При първоначално планиране ремонтните дейности трябваше да приключат в края на есента м.г., но при изкопни работи за подмяна на подземната инфраструктура се установи, че части от уличната канализацията по трасето на булеварда са в лошо състояние и се нуждаят от подмяна. Техният ремонт не беше предвиден в предварителните разчети и графика за изпълнение на рехабилитацията. На места по трасето са поставяни и по два или по един пласт асфалт, тъй като има участък, в който изпълнителят "Щрабак" откри паваж под асфалтовата пътната настилка, от 70-те години. Подземните изненади затрудниха изпълнителите, тъй като не бяха предвидени в графика за изпълнение на реконструкцията, коментираха строители. За подмяната на канализацията в последния участък по "Искърско шосе", която се намира по осевата линия на булеварда, се налага цялостно затваряне на пътното платно и промяна в маршрутите на автобусните линии от градския транспорт, преминаващи по него. Продължаването на работата и изпълнението й в частите, в които е спряна ще стартира при затопляне и подходящи метеорологични условия на тази година. В ремонтираните вече участъци са обновени тротоарите, осветлението, разчертана е двупосочна велоалея и са поставени тактилни ивици за хора с увредено зрение.

comment 0
visibility 1618
Район Искър, ул. Димитър Пешев

Приключването на съдебни дела ще отпуши реконстукцията на "Д. Пешев" в Дружба (СНИМКИ)

Първи и втори етап на реконструкцията на ул. Асен Йорданов и Искърско шосе са приключили и движението по тях е пуснато още преди месец. Ремонтът е разделен на 4 етапа. 3 и 4 четвърти, включително и ремонт на трамвайното трасе на 20 и 22, ще продължат следващата година, когато времето позволява да бъдат разкопани. Въпреки изненадите при подземната инфраструктура ремонтът на отсечките по двете улици беше приключен в срок. За трети етап има малка отсечка между ремонтираните две по Искърско шосе, а четвъртия е в участъка от "Цв. Лазаров" до "Списаревски" по "Асен Йорданов" Тактилните ивици за хората с увредено зрение по обновените отсечки ще бъдат допълнително възложени за изграждане, научи Столица.bg. В участъка има изградени двупосочни велоалеи и ново осветление, а пътната настилка е изцяло ремонтирана. По-добрата транспортна инфраструктура гарантира по-добра градска среда и по-удобен и бърз начин на придвижване и  продължавам да работя за развитието и подобряването й в район "Искър", заяви и кметът Ивайло Цеков. Вече е готов проектът за първата част на ул. "Димитър Пешев". Това включва отсечката от Цариградско шосе до ул. Обиколна, как съобщи Столица.bg. Местните жители отдавна очакват промяната. В момента е възложено и поректиране на втората част. С новостите бяха запознати жителите на четвърта и пета част на Дружба 2. Новото трасе значително ще подобри пътната връзка на живеещите в четвърта и пета част на Дружба 2 към Цариградско шосе и оттам към центъра и другите части на града. Ремонтът започва през следващата година. Все още за някои от частите от ул. "Димитър Пешев" няма влязла в сила регулация, тъй като цялостният подробен устройствен план на Дружба 2, в който попада и регулацията на тази улица, се оспорва от заинтересовани страни в съда, обясни Цеков в социалната мрежа. След излизане на съдебното решение по казуса, ще работя в най-кратки срокове да се пристъпи към доброволно изкупуване или отчуждаване на имоти – частна собственост, попадащи в трасето на улицата, което ще даде възможност за по-бързото изпълнение на цялостния проект за изграждането й. След рехабилитацията на бул. "Асен Йорданов" и на ул. "Искърско шосе", обновяването на ул."Димитър Пешев" значително ще подобри пътната връзка от ж.к. Дружба 2 - четвърта и пета част към голямата пътна артерия бул. "Цариградско шосе“, коментира Цеков. В последните години са обновени основно 6 булеварда и улици в района - бул. "Кръстю Пастухов", бул. Брюксел, бул."Христофор Колумб", бул. Искърско шосе, бул. "Асен Йорданов", бул. "Цариградско шосе". Изградени са и други три, които са новата транспортна връзка от бул. Брюксел до Терминал 2 на Летище София“ ул. "Обиколна" и бул. "Копенхаген". "През новия ми мандат ще засилим работата по обновяване и изграждане на вътрешнокварталните улици и прилежащата към тях инфраструктура – тротоари, паркинги, междублокови пространств", категоричен е районният кмет. Той ще продължи да работи и за по-добра транспортна инфраструктура към кварталите "Абдовица" и "Димитър Миленков" и с. Бусманци. Ще отстоявам скорошното стартиране на цялостен ремонт на пътната връзка от кв. "Абдовица" до Околовръстния път, заявява Ивайло Цеков.

comment 0
visibility 716
Борис Цветков, кандидат за кмет на Искър

Борис Цветков обясни кога е продадена 44 ДГ в Дружба

Бившият общински съветник от БСП Борис Цветков и кандидат за кмет на район "Искър" обясни кога и как е продадена 44 ДГ в Дружба. Атаката му към избрания кмет на Искър Ивайло Цеков породи отговор от председателя на ГЕРБ в района Лорита Радева. На пресконференция вчера тя заяви, че в един от онзи СОС, който продава детската градина срещу няколко панелки. Цветков поиска право на отговор от Столица.bg. За обвиненията за приватизирана детска градини: Л. Радева лъже, че е приватизирана в мандат 2003-2007 година. Всъщност градината е заменена с решение на СОС през лятото на 2003 г. по времето на Антоан Николов и Стефан Софиянски с мнозинство от 38 съветника на СДС, които в момента са коалиционен партньор на Лорита Радева и ГЕРБ. Избран съм за общински съветник през м. ноември 2003 година т.е. 5 месеца след скандалната сделка на днешните коалиционни партньори на Лорита Радева и ГЕРБ. Съветниците от БСП са гласували против заменката, и когато съм бил общински съветник винаги съм гласувал против и съм се противопоставял с изказвания, подписки и протести срещу замени и отдаване под наем на детски градини на частни структури. Относно „екологичния геноцид”. Вероятно има предвид кризата с боклука, изкуствено предизвикана от Стефан Софиянски, довела до източване на милиони левове от джобовете на столичани за балиране от частници и за плащане на наем за складиране на балите на частни терени, а и за плащане на транспорт и за депонирането им до общини в цялата страна. Отново заслуга за случилото се имат само и единствено УПРАВЛЯВАЩИТЕ в столицата по това време – дясно мнозинство на СДС. Общинските съветници от БСП в СОС през годините на прехода (вкл. и когато съм бил съветник и аз) в нито един момент не сме били част от управляващото мнозинство в това число и в нито един момент не сме подкрепяли балирането, отпускане на средства за балирането и за складирането на балите. Всъщност лъжите и обвиненията на Радева към мен имат за единствена цел отклоняването на вниманието на гражданите и медиите от въпросите: Защо през целия ден на балотажа кандидатът им многократно контактува и координира действия с тартори на ромите, известни на органите на реда криминално проявени лица, издирвани, с обвинения и с присъди.    

comment 0
visibility 878
Ивайло Цеков

Лорита Радева: Когато Цветков беше общински съветник приватизираха детска градина за панел...

Когато Борис Цветков беше общински съветник 44-та детска градина в "Дружба" беше приватизирана срещу панелни апартаменти. Това заяви общинският съветник Лорита Радева на пресконференция на ГЕРБ-София в отговор на обвиненията на Борис Цветков. По-рано днес той заяви, че опонентът му за кмет на район "Искър" Ивайло Цеков се бил договорял за купуване и продаване на гласове. Цветков имал видеозапис. Цветков загуби на балотажа с 114 гласа в район Искър и след като не беше включен в листата на БСП за общински съветници, сега не е ясно какво ще прави. "Твърдя, че представителите на секционните комиисии в район Искър, независимо от политическата сила, която представляват, проведоха изборите с пълна отговорност, достойноство и дадените им правомощия", заяви Радева, която е районне ръководител на ПП ГЕРБ. Тя заяви, че Цветков не живее в район "Искър", а имал формална адресна регистрация. "Той претендира да е представител на жителите на район Искър, но той не живее там. Свидетел съм по време на общинските обсъждания за плана в "Искър", че Цветков не познава улиците и  градския транспорт, не знае къде са парковете. Цветков не знае как живеят хората в Дружба. Борис Цветков е човекът, който като общински съветник, в мандата си от 2003 до 2007 година, беше проводник и беше част от онзи общински съвет, който се разпореди и унищожи едно от детските заведения в района. 44 ДГ в Искър беше приватизарана за няколко панелни апартамента. От 2003 до 2007 в Дружба беше наложен екологичен геноцит. Преценявам и твърдя, че неговите действия при изборите целят получаването на дивиденти от несвършена работа, лъжи, манипулации и поведение на човек без достойнство", каза Лорита Радева.  "Нито съм организирал, нито съм участвал в купуване на гласове. Блокът, в който живея е на 10 метра от Тмаркет. Бил съм там, защото живея там, човек може да ме види там по принцип. Омерзен съм. Бях наричан с всякакви епитети и сравнения за служебната победа, която Цветков се опитва да изкара. Ще окажа пълно съдействие на компетентните органи по изнесени твърдения. Пред дома ми съм заснет как влизам или излизам от едно заведение. Мисля, че говоренето с хора е едно от задълженията на един кмет. Нито съм уговарял, нито съм участвал в покупка и продажба на гласове", заяви Ивайло Цеков.

comment 0
visibility 880
Борис Цветков внася искане в ОИК за ново преброяване на бюлетините в район

Борис Цветков оспорва избора на Ивайло Цеков в район "Искър" (СНИМКИ)

Ново преборяване на бюлетините и касиране изборите в район Искър иска кандидатът за кмет на БСП Борис Цветков, който през изминалия мандат беше общински съветник. На балотажа, на 3 ноември т. г., в район Искър той загуби от стария, нов кмет Ивайло Цеков със 114 гласа. Цветков заедно с кандидата на социалистите за район Люлин внесоха доказателствен материал за нарушения в изборите. От БСП искат касирането в район Искър, Люлин и Красна поляна. Цветков пък заяви, че имал видеозаписи от камерите в заведение в Дружба, на които се виждало как в деня на балотажа Цеков се договарял с криминално проявени роми -  Боце и Черния. "Записите ми ги даде момче, което работи там и забелязало, че има голямо движение на хора и решило да прегледа записите. Тогав видяло, че това е Иво Цеков и роми", обясни Цветков. След като се сдобил със записите той веднага ги изпратил по имейл на журналисти, а също и на МВР. Има секции в които нарушенията и допуснатите грешки за очевидни, обясни Цветков.

comment 0
visibility 1367
Камила пасе в Дружба

Камили пасат в столични квартали, последната е в Дружбай

Камила си пасе на воля в столичния Дружба 2, близо до Цариградски комплекс. Преживното се разхожда из тревните площи и децата се радват. Снимката на пустинното животно бе публикувана в социалната мрежа. Тя е част от настанилия се наскоро цирк "Колизеум", който се е опънал огромна шатра на паркинга на голяма хранителна верига в Дружба 2 и има представления от 11 до 25 октомври. През уикенда кола на цирка обикаляше кварталните улици и призоваваше жителите да посетят спектакъла. Камили в София бяха забелязани и през май т. г. в столичния кв. "Левски" в район Подуяне. Тогава те също бяха част от цирк. И от всички софийски квартали, в които са забелязвани камили, като че ли най-подходящото място е Дружбай, както местните наричат квартала. Има езеро, има зелени площи и най-вече цирк. 

comment 0
visibility 1796
Таня Богомилова и зам.-министъра на спорта Стоян Андонов

Легендата Таня Богомилова получи звание "Изявена личност на район "Искър" (СНИМКИ)

Легендата в родното плуване Таня Богомилова-Дангалакова получи почетното звание "Изявена личност на район "Искър"". На церемонията вчера присъства зам.-министърът на спорта Стоян Андонов, преподавател по плуване в НСА. Носителката на единствения златен олимпийски медал от Сеул 88 бе уважена и от други спортни легенди - Ваня Гешева и Здравка Йорданова. Изключително емоционалното тържество просълзи Таня и тя благодари на всички присъстващи за признанието и уважението. Богомилова, която живее в Дружба 2 получи поздравления и от кмета на район Искър Ивайло Цеков, който й връчи почетния знак в присъствието на плувците от клуб "Олимпия", семейство, приятели и примата на родната естрада Йорданка Христова. "Нашият клуб се радва, че тя и нейният треньор и съпруг Георги Дангалаков са твърдо зад децата и треньорите на клуба. Болката е временна. Може да трае минута или час, ден или дори година, но накрая ще отмине и нещо друго ще заеме мястото й. Ако се откажеш обаче, тя продължава вечно", написаха плувците от "Олимпия" на страницата си в социалната мрежа.    

comment 0
visibility 1417
Изчистен е парк Европа в Дружба 1

Излъскаха парк "Европа" в Дружба 1 (СНИМКИ)

Парк "Европа" в Дружба 1 до 108-о училище свети от чистота. След подаден сигнал в неделя от Столичен инспекторат спешно са организирали почистването. От фирмата за чистота, която отговаря за района всичко бе изхвърлено и почистено. Само преди два дни там беше кочина, както писа Столица.bg. Хулигани и вандали през нощта срещу неделя бяха засипали цялото пространство, включително и спортната площадка в съседство с отпадъци, бутилки и всякакви боклуци. Днес служители на Столичния инспекторат отново за проверили парка. Не е имало никакви забележки, тъй като пространството поне последните два дни е опазено чисто. Остава да се ремонтират и щетите по спортната площадка и масите за тенис, които са издраскани.