Кметът на София: Впрягаме целия си ресурс гробищата да бъдат почистени за Задушница

Кметът на София: Ще впрегнем целия си ресурс гробищата да бъдат почистени п

Снимка: Фейсбук

„Софийските гробища са превърнати от място за покой за мъртвите в ад за живите. Нерегламентирани практики, лоша поддръжка и липсваща сигурност. Това е недопустимото наследство на едно безотговорно управление“, така кметът на София Васил Терзиев коментира гробищните паркове в столицата.

Той подчертава, че на 9 март е Задушница и още преди тази дата екипи на  Общината и доброволци ще обединят усилията си, за да се възстанови „нормалността в гробищните паркове“.

„За да ограничим достъпа на хора, за които има съмнения, че извършват вандалски прояви, нерегламентирана дейност и поругават гробовете на нашите близки, в общинското предприятие назначихме заместник-директор по сигурността. По време на предишното управление такава длъжност е имало само в продължение на две години“, казва още кметът.

Той уточнява, че към общинското предприятие “Гробищни паркове” има 9 парка, които се състоят от 400 парцела, с обща площ 2900 декара.

Шефът на „Гробищни паркове“ в София: Заварихме място, което се е превърнало в ад

„Състоянието им е окаяно, от 30 години са занемарени и поддръжката им сведена до минимум. Поставяме началото на мащабна акция по почистване. Призоваваме да се включат и всички желаещи доброволци“, допълва столичният кмет. 

Терзиев акцентира върху това, че част от територията на Централните софийски гробища е недвижима културна ценност.

„Това е място, което сме длъжни да поддържаме в изряден вид, да пазим историческата и културна памет. В границите на парка се намират и гробовете на големи личности от българската история, политика и култура, сред които Стефан Стамболов, Елин Пелин, Елисавета Багряна и много други.“, посочва кметът на София.

Той поема ангажимент, че до Задушница гробищните паркове в София ще бъдат почистени.

„Хората, които идват да почетат близките си, могат да са спокойни, че ще впрегнем целия ресурс на общината, за да бъде почистено и да бъдат извозени клони и зелени отпадъци. Голямата ни цел е до следващата Задушница Централните гробища да имат съвсем нов облик - без кал, с чисти и подредени алеи, с подходящо озеленяване. Призовавам всички за нетърпимост към безобразията, които са се случвали на територията на гробищните паркове в миналото. Има ново управление със силна воля. Подавайте сигнали и не се примирявайте“, призовава кметът на София.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Зам.-кметът на София по екология: Само в столичния "Връбница" не ......

Единствено в столичния район Връбница не е започнала обработката на зелени площи срещу кърлежи. Във всички 23 района на ...

Прочети още keyboard_arrow_right