МОН дава 2 терена за детски градини в район Студентски

МОН дава 2 терена за детски градини в район Студентски

Снимка: Столица.bg

Издадени са разрешителните за строеж на 4 и се работи по проектите на още 16 детски заведения

Министерство на образованието дава на Столична община два държавни терена за изграждане на детски градини и училище в район Студентски, реши вчера Министерски съвет. Други две сгради пък на  Министерство на труда и социалната политика в „Младост“ и „Люлин“ и ще бъдат освободени, за да се ремонтират за детски градини.

Столична община получава целево 50 млн. лв. от държавния бюджет за изграждане на детски градини и разкриване на нови места за децата. Към момента Столична община подготвя проектите за строителство на 16 сгради на детски градини.

Финансирането за строителството е от пари отпуснати от Министерски съвет. Вече има издадени разрешения за строежа на 4 нови детски градини. Те ще са в квартал Горна Баня, район Възраждане, Подуяне и Кремиковци.

На етап проектиране са детски градини в райони Красно село, Оборище, Младост, две във Връбница – в кв. Обеля и в с. Мрамор, две в Панчарево – в с. Казичене и с. Бистрица, в две в Надежда, и две в Люлин. Предстои да започне проектиране на нова детска градина в кв. Манастирски ливади – запад.

Столична община работи за отчуждаването на терени за детски градини в кв. Манастирски ливади-Запад, Кръстова вада, Витоша ВЕЦ Симеоново и Връбница.

В началото на годината кметът на София Йорданка Фандъкова подаде документи и получи одобрение и финансиране с 15 млн. лв. от Министерски съвет. С тях се изграждат детска градина в „Манастирски ливади-изток“ за 8 групи. Строителството там стартира през май т. г. Градини ще се строят в район Люлин за 5 групи и до месец ще започне изграждане на нова в район Витоша, м. „Павлово Бъкстон“ за 5 групи, както и училищна сграда за две подготвителни групи в кв. Бояна.

До края на 2020 г. ще бъдат готови 9 от започнатите 13 сгради на детски градини в Столична община. Предстои да стартира строителство и на още 4 сгради - на две нови ясли, едно разширение за яслена група в Кремиковци и преустройство на сграда в Триадица за две нови групи.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (34%, 56 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (14%, 23 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (23%, 38 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (15%, 25 Гласове)
 • Нямам дете/деца (15%, 25 Гласове)
Общо гласували: 167 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

С физкултурен салон и сграда за 11 класни стаи разширяват 9-а Фре......

Още едно столично училище ще премине на едносменен режим на обучение. това ще стане възможно след разширението на 9-а Фр...

Прочети още keyboard_arrow_right