Заради случая „Даная“: Шефове на клиники в столичната „Пирогов“ плашат с оставки

Заради случая „Даная“: Шефове на клиники в столичната „Пирогов“ плашат с ос

Снимка: Столица.bg

Шефове на клиники и отделения в столичната болница „Пирогов“ са готови да напуснат от 1 февруари, ако натискът над тях и техните колеги не спре, съобщават от здравното заведение. Позицията им е по повод случая „Даная“.

Днес в отворено писмо до медиите майката на починалото 15-годишно момиче настоя директорът на лечебното заведение Валентин Димитров да бъде временно отстранен до приключване на проверките в болницата.

Тази сутрин Медицинският съвет и Съветът по здравни грижи на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ са заседавали извънредно повече от час.

Ето становището на болницата:

Днес, 19 януари 2024 г., 8.30 часа,  по повод непреставащия натиск през медиите за „Случая Даная“ и административни атаки, Медицинският съвет и Съветът по здравни грижи на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ заседаваха над час. На заседанието се изказаха повечето от началниците на клиники и отделения. Единодушно, присъстващите над 80 ръководители на структури в „Пирогов“, гласуваха следните предложения:

1.Недопустимо е екипите на „Пирогов“ да работят под натиск през медиите и социалните мрежи, както и административен тормоз.

Това нарушава доверието лекар-пациент и пречи на  нормалния работен ритъм и ежедневното изпълняване на задълженията ни.

2.Търпението на колегите да им бъдат отправяни обвинения в убийство и немарливост, когато всички факти и резултати от проверки противоречат на такива клевети, вече се изчерпа. Намираме подобен тормоз за недопустим и считаме, че това е основен генератор на конфронтация лекар-пациент както и на насилието срещу медици.

3. Разочаровани сме от липсата на подкрепа от страна на Министерство на здравеопазването. Недопустимо е нормалното функциониране на болница „Пирогов“ да става заложник на междуличностни конфликти и задкулисни финансови интереси. Болница „Пирогов“ служи на всички.

Медицинският съвет и Съветът по здравни грижи като представители на целия екип на болницата взеха решение да се снеме доверието от здравния министър като принципал и го призовават да се оттегли от поста.

4. Ако не спрат натискът и тормозът спрямо екипите на „Пирогов“, всички присъстващи началници на клиники и отделения имат готовност за подаване на оставка на 1 февруари 2024 г.

5. Да се призоват колегите и съсловните организации за подкрепа, защото проблемът с тормозът и насилието върху лекарите рефлектира върху всички.

Медицински съвет, УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов"

Съвет по здравни грижи,  УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов"

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (28%, 44 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 160 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Д-р Стоян Миланов от " Пирогов" бе награден за принос в спешната......

3 награди получи УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" в Световния ден на спешната медицина по време на научната конференция "Токсикол...

Прочети още keyboard_arrow_right