Елен Герджиков: БСП с лошо копие на президентската им кампания

Елен Герджиков, председател на СОС

Снимка: Личен архив

Какво да очакват столичани от следващия СОС, как той ще работи и ще имали разместване на политическите сили в него? Това ще покажат изборите на 27 октомври. Предизборната кампания на кандидати за кметове и общински съветници е във вихъра си, а социологически проучвания допълнително натоварват с очаквания софиянци.

Столица.bg организира виртуален дебат на кандидати за общински съветници в София. В него ще участват Елен Герджиков - ГЕРБ-СДС, Иван Таков - БСП, Карлос Контрера - ВМРО, Иво Божков - Демократична България и Иван Велков - Глас народен. 

- Господин Герджиков, според Вас, очертава ли се много „шарен“ СОС?

- В сегашния състав на СОС има представители на 13 политически сили, така че и към момента той е достатъчно „шарен“. Проблемът не е в цветовете и броя на политическите сили, а дали в следващия общински съвет ще има група или коалиция, която да поеме отговорността за развитието на града ни. Това не е политическо клише, а единственият път да имаме работещ съвет, съвет, който поема отговорност, който взима решения, които понякога са трудни или непопулярни. Само ще припомня, че преди ГЕРБ да влезе в Столичния общински съвет, градът ни беше в капана на бързо сменящите се икономически мнозинства, които се формираха по теми и интереси. В резултат - добри решения за София се взимаха трудно, а за многото решения, които ощетяваха града с милиони, никой не носеше отговорност. Много е важно да помним този урок и да не повтаряме стари грешки.

- На какво залагате в кампанията си и какви са приоритетите ви следващия мандат?

- Ние нямаме „привилегията“ да бъдем шармантни с гръмки обещания. Да обещаеш всичко на всеки е лесно, но е нечестно и безотговорно. Градът ни не трябва да бъде заблуждаван.
В тази кампания обаче се наблюдава голяма активност на пазара с обещанията. И най-много от тях са струпани на сергията на Мая Манолова, която шумно ги рекламира. Но без да задълбава в досадни подробности като тези с какъв екип, с какви средства и в какви срокове ще ги реализира. Тя се самообявява за граждански кандидат, а всъщност е политически аватар на БСП, което също е крайно нечестно. Принципите не бива да са за еднократна употреба.
Да, може да е скучно, че в кампанията говорим за отчети на свършеното, за конкретни проекти със срокове и финансиране. Може да е скучно, когато казваме, че беше трудно да подобриш условията в град заринат с боклуци, със само 3 ремонтирани булеварда, със замрял бизнес и запуснати паркове, с предварително раздадени поръчки и без каквато и да е визия за социални дейности. Разбирам и честно казано се радвам, че хората са забравили тези неща. Аз самият гледам да не се връщам към това, защото вече искам София не просто да е 15-ия град с най-бърз темп на развитие в Европейския съюз, но искам още по-бързо чрез конкретна работа да стигнем до дома на всеки с гарантирано качество на живот. Това означава – обновена инфраструктура по кварталите, процес, който вече е започнал, нови паркинги пред домовете ни и ред в паркирането, нови места за спорт за децата ни, повече детски градини, достъпна среда, чист въздух с много ясно разписани и вече изпълнявани мерки, транспорт – модерен, удобен и бърз, бизнес и икономически зони с високотехнологични производства, и т.н. Всеки може да прочете програмата на кмета Йорданка Фандъкова.

- Коалициите – предизборен трик ли са или съюз на идеи?

- Коалициите могат да бъдат и едното, и другото, зависи от мотивацията на хората, които ги правят. Нашата коалиция със СДС в София е най-естественото събиране на хора с общи ценности, идеи и политическа принадлежност, а и немалкото конкретна работа, която сме вършили заедно през последния мандат. Струва ми се съвсем естествено най-старата и най-голямата десни партии в България да си сътрудничат тясно, особено в град като София, който винаги е бил син. Град на демократично мислещите хора, където изискванията и очакванията на гражданите са много високи.
Коалициите обаче могат да бъдат и предизборен трик. Може да са коалиции на безпринципни интереси, но всеки знае, че орел, рак и щука не могат да вършат работа. Подобни коалиции никога не устояват във времето и не спазват обещанията си. Те обаче губят време за развитието на града. Не мисля, че София и нейните граждани ще позволят това.

- Какво обедини лявото и дясното заедно зад Манолова?

- Истинското дясно не е там. Това, което виждаме е „острието“ на личния интерес, което се държи от хора, които искат власт и нищо повече. Вие разбрахте ли какво всъщност те предлагат? Кое накара бивши представители на самообявяващи се като десни партии да завият толкова рязко и демонстративно на ляво и да отидат при един откровено ляв социалистически кандидат?! Да, знам, че г-жа Мая Манолова непрекъснато се самопредставя като граждански кандидат, защото следва стратегията, която БСП използва при президентските избори. Техните лидери смятат, че тази стратегия е печеливша. Но има една огромна разлика. Предишният път те използваха един деполитизиран човек, който по закон беше такъв, защото идва от деполитизирана структура. Сега, обаче те използват най-голямата си партийна активистка. Тази разлика е очевадна, а завоят на тези десни партии към един такъв кандидат, аз лично мога да си го обясня само и единствено като проява на личен интерес за обещани постове и позиции. За съжаление, това е картинката на това „обединение на личния интерес“.

- В много от предизборните програми се акцентира върху "интелигентния град" и дигиталната община. Приложимо ли е в работата на СОС?

- Дигитализацията е процес, напълно необходим за развитието на съвременните градове. Той ще позволи на всеки от нас не просто да избегне административната бюрокрация, това е само един елемент. Този процес ще доведе до бързи решения при промени във всяка сфера – от начина, по който се управлява трафика в града до отварянето на данни, така че всяка процедура да е напълно прозрачна за всеки. Ако се върна на политическия нюанс по този въпрос, мога да кажа, че и в тази посока ГЕРБ не обещава, а работи и това е факт.
През последния мандат започнахме и свършихме много. Догодина очакваме да стартира електронната система за таксуване в градския транспорт, която също е част от „умните“ услуги. От една страна тази система дава удобството за заплащане с мобилен телефон, таблет или банкова карта, а от друга – ще имаме в реално време точен и ясен мониторинг на трафика и натоварването, за да може да се направи максимално оптимален график на обществения транспорт. И не на последно място ще бъде много по-сигурно за пътниците, тъй като ще има видеонаблюдение във всички превозни средства.
Работят вече и системата за управление на трафика, системата за приоритизиране на градския транспорт.
Позволете ми накрая да подчертая, че е време да излезем от крясъците, които се опитват да наложат хамелеонстващите политици, време е да държим сметка за политики с ясно разписани програми, срокове, финансиране и отговорности. Само това решава предизвикателствата пред града ни. Всичко останало е откровена демагогия.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (38%, 121 Гласове)
 • На време (15%, 48 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (17%, 55 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 81 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 12 Гласове)
Общо гласували: 317 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Обърнете повече внимание на вътрешната красота днес – кожен салон, затоплящи се седалки, климатроник …

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Софийски градски съд разреши вписването на партията на Слави Триф......

Партията на Слави Трифонов "Ива такъв народ" ще бъде вписана в списъка на политическите партии в България. Това постанов...

Прочети още keyboard_arrow_right