Иво Божков: В новия СОС пак ще внеса доклада за прозрачност и отчетност пред софиянци

Иво Божков, Демократична България кандидат за общински съветник

Снимка: Личен архив

Какво да очакват столичани от следващия СОС, как той ще работи и ще имали разместване на политическите сили в него? Това ще покажат изборите на 27 октомври. Предизборната кампания на кандидати за кметове и общински съветници е във вихъра си, а социологически проучвания допълнително натоварват с очаквания софиянци.

Столица.bg организира виртуален дебат на кандидати за общински съветници в София. В него ще участват Елен Герджиков - ГЕРБ-СДС, Иван Таков - БСП, Карлос Контрера - ВМРО, Иво Божков - Демократична България и Иван Велков - Глас народен.

- Господин Божков, очертава ли се много „шарен“ СОС?

- Следващият СОС ще бъде такъв, какъвто определят избирателите на 27 октомври. В момента, социологическите проучвания дават около 20% подкрепа за листата на Демократична България, което ни отрежда мястото на втора политическа сила. Борим се за доверието на над 20-те процента нерешили за кого да гласуват, така че да бъдем първа политическа сила в следващия СОС и имаме три седмици, за да го постигнем. Структурата на общинския съвет е основополагаща за това дали ще има промяна и какви решения ще се взимат следващите 4 години. Какви съветници искаме да управляват нашата София - партийно контролируеми анонимници, на които дори не им знаете имената или доказали се личности с история и публична заявка за лична отчетност и въвеждане на прозрачност във всяка общинска структура? Независимо за кой кандидат кмет гласувате и кой ще бъде новия кмет, анонимността в СОС трябва да бъде разбира и заличена на 27октомври.

- На какво залагате в кампанията си и какви са приоритетите ви следващия мандат?

- Пълната розрачност е единственото нещо, което дисциплинира и предотвратява злоупотребите.
Решенията на общинския съвет, които определят как живеем, продължават да се взимат на тъмно от гражданите. Това е недопустимо. Моята кампания не е спирала и последните 4 години, въвеждах прозрачност като излъчвах заседанията на съвета и публикувах важните доклади и бюджетите преди да бъдат гласувани в зала. Изваждах на бял свят пред последователите ми в фейсбук и зрителите на “България на живо” по Евроком ТВ кражбите на павета, корупционните разрешения за строеж на небостъргачи, злоупотребите в приютите за кучета, продажбите на общински терени за жълти стотинки, легалните кражби чрез нагласени обществени поръчки и още доста други проблеми.
В Столичен общински съвет съм единственият съветник, който на сайта си yvobojkov.com, показва какво означава пълната прозрачност, за която се боря - публикувам с обяснение всяко едно мое гласуване. В ютюб канала ми пък са налични всичките ми 70 изказвания в СОС. Всичко това представлява личната отговорност, която всеки един общински съветник трябва задължително да носи пред обществото. Защото най-удобно и безопасно е да си анонимен наемник на частни интереси. Всички скандални решение, които споменах по-горе, бяха гласувани от анонимното мнозинство на ГЕРБ + патерици. Има 30 общински съветника от ГЕРБ, но опитайте се да се сетите за имената на поне трима от тях…

- Коалициите – предизборен трик ли са или съюз на идеи?

- В България коалициите са предизборен и следизборен трик за влизане във властта с цел нейното консумирене. А консумирането на власт означава разпределяне на обществен ресурс. Откакто са на власт в София, ГЕРБ са разпределили над 17 милиарда лева. За тези пари можеше да се постигне абсолютно обновление на града - това е 15 пъти повече от пропуснатата инвестиция на завода за Фолксваген. За парите, които харчи, София може много повече - двойно повече. Какво се случва с другата половина от парите? Всеки софиянец и българин може сам да си отговори на този въпрос.
Причината за видимата посредственост, хаос и мърсотия в града ни, зле прикрита от няколкото безспорни постижения, е фактът, че нямаме кмет с ярка визия и силна амбиция. Амбиция да тегли всички ни напред, а не да следва задкулисните договорки на по-силните от него политически и икономически интереси. Промяна в София може да дойде и от ново мнозинство в СОС. Като част от листата на Демократична България се боря както за лично доверие чрез преференциална подкрепа, така и да сме първа политическа сила след 27 октомври - трудна, но нужна задача, ако искаме истинска, а не фасадна промяна.

- Какво обедини лявото и дясното заедно зад Манолова?
- Манолова не е обединила лявото и дясното. Нуждата от промяна може да обедини десни и леви избиратели срещу сегашния изчерпан кмет. Ако архитект Игнатов стигне до балотаж, всички избиратели, които искат промяна ще го подкрепят и той ще има шанс да стане кмет на София. Ако Манолова стигне до балотаж, много десни избиратели (без мен) ще я подкрепят и тя ще има шанс да стане кмет на София. Социологическите проучвания показват точно това - мнозинството от софиянци усещат, че досегашният кмет и модел на управление са изчерпани и искат промяна. За доброто на града ни е наложително тя да се случи.
За престоя ми от 4 години в общинския съвет разбрах и още едно нещо - партийните окраски са последното нещо, което определя почтеносста на един избран съветник. Чрез ежедневната работа, практически рядко се стига до идеологически различия. Важното не е кой е ляв и десен, а кой има волята и смелостта да се изправя срещу икономическите и партийни интереси, да спира кражбите в общината и да въвежда условия за прозрачност, които да предотвратяват злоупотребите. Целият екип на Демократична България обединява подобни смели хора.

- В много от предизборните програми се акцентира върху "интелигентния град" и дигиталната община. Приложимо ли е в работата на СОС?
- Не само, че е приложимо, но е и крайно закъсняло. Целенасочено между другото. Защото информацията е ценност, която се търгува скъпо. Доброто управление предполага взимане на решения на база информация за града. Сегашното управление на София не е добро. Да построиш едно нужно метро с пари от Европа и да засадиш цветя в градинките в центъра, може да е задоволително само за човек, който няма амбицията София да е модерен, динамичен и проспериращ във всяка една своя част, европейски град.
“Интелигентен град” означава всяка информация за града да бъда отчетена и остойностена. Да бъде също така публично споделена, така че тя да може да генерира идеи, проекти и работни места. Сегашното управление не желае това да се случи. София е един от българските градове с най-малко споделени база данни. Този факт, беше и моята причина да не подкрепя нито веднъж бюджета на града.
Дигитална община означава всеки един процес във функционирането на администрацията да бъде прозрачен, проследим и в услуга на гражданите. Това също е нещо, което сегашната власт не желае или не знае как да се случи бързо.
През изминалия мандат на СОС, заедно с Марта Георгиева внесохме доклад за елементарни промени, които да направят работата на Столичен общински съвет прозрачна и отчетна онлайн: всеки доклад да бъде видим за гражданите преди да бъде гласуван в комисия и за всички решения на СОС, да е публично видимо кой, как е гласувал. Познайте дали този доклад за електронна прозрачност беше разгледан и гласуван. Не само пълно мълчание от страна на кмета, но и пълен бойкот от страна на управляващото мнозинство на ГЕРБ и патериците му в СОС. Докладът не беше допуснат дори до разглеждане в комисии и беше блокиран с хватки. Ще внеса отново този доклад веднага след формирането на новия общински съвет, ако получа мажоритарния вот на избирателите чрез преференция и бъда избран отново за общински съветник.
Ще работя също така за тотална промяна в начина на харчене на обществени пари чрез ревизия на обществените поръчки, въвеждането на нови прозрачни правила за провеждането им - като например условия за прекратяването във всеки един етап и не на последно място публичен регистър за всички разходи над 5000 лева. Пълната розрачност е единственото нещо, което дисциплинира и предотвратява злоупотребите.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (38%, 121 Гласове)
 • На време (15%, 48 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (17%, 55 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 81 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 12 Гласове)
Общо гласували: 317 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Хората, които са непрекъснато кисели, в следващия сиживот се прераждат в туршия

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Софийски градски съд разреши вписването на партията на Слави Триф......

Партията на Слави Трифонов "Ива такъв народ" ще бъде вписана в списъка на политическите партии в България. Това постанов...

Прочети още keyboard_arrow_right