1000 предмета от социализма в сбирка на Етнографския музей към БАН

Етнографски музей

Кадър: Нова тв

Над 1000 предмета от периода на социализма попълват сбирката на етнографския музей към БАН. Целта на кампанията е да се покажат битът и традициите преди 1989 г. Още в началото на май бе обявена кампанията за събирането на вещите.  

Предметите са кой от кой по-интересни. Посетителите могат да видят камера и снимачна техника дарени от Евгени Петрусенко - един от най-големите дарители на Етнографския музей. Историята на предметите и благодетелите се записва. 

Колекцията попълват и радио „Байкал” и пишеща машина, с клавиатура на гръцки. Васил Балтаджиев от Етнографския музей към БАН разказа пред Нова тв, че човекът, който я е дарил се редил цял ден на опашка, за да си я купи. Когато дошъл неговия ред се оказало, че машините с български букви на клавиатурата са свършили. Така си взел тази, която така и не използвал. 

Интересен предмет в колекцията е и апаратът за ловене на бримки на чорапогащници.

Няма краен срок за Дарителската кампания за вещи, произведени преди 89-та. В действащата изложба "Времена и хора” също има предмети от социализма.

Посетителите на изложбата могат да си направят снимка за спомен с предметите.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right