Eксперимент с градските субкултури бележи хореографския дебют на Неда Ружева-soma

Eксперимент с градските субкултури бележи хореографския дебют на Неда Ружев

Снимка: Столица.bg

"Минус" е първият пърформанс от серията “Spring of Rite”, с него българската публика ще се запознае с младата хореографка Неда Ружева – soма. Танцовият експеримент е вдъхновен от емлбематичната руска балетна пиеса "Пролетно Тайнство" (Rite of Spring) на Вацлав Нижински и трагичния дневник, запечатващ последните размисли на Нижински за бог, секса, войната и човешката природа преди неговото затваряне в психиатрия през 1919.

Събитието е на 1 март и ще се проведе в галерия "Доза" при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп на принципа „първият по време е първи по право“. Датите за следващите премиерни спектакли ще бъдат обявени допълнително.

“Spring of Rite“ e серия от техно-жертвоприношения, посветени на технокултурата, опиянието и търсенето на превъзходство. "Минус", както и всеки следващ пърформанс от серията, се лутат между традиция и съвремие, субективност и институция, зрелище и сбирка, делириум и трансцендент, докато игриво изследват начини да хипнотизират ума, чрез тялото и неговите възприятия.

Всеки пърформанс от серията е вдъхновен от различен езически ритуал и „скроен“ според различен танцьор. „Минус“ взима вдъхновение от древната традиция на нестинарите и търси освобождение от вкоренената тъга чрез изпадане в състояние на транс. Съвременният градски човек е сам дори в танца. Изстиващи отношения и замръзнало чувство за общност превръщат нестинарския огън в сух лед.

„Често в събкултурите, свързани с електронна музика, намираме преплетени вярвания за алтернативна духовност и по-висше съзнание. Клубът се явява като светилище, което приютява полифония от космогонии и идоли, тялото - като призма, през която се пречупват митове“, казва за концепцията си Неда Ружева.

“Spring of Rite” изследва не само техно-културата като възраждане на езическия ритуал, но и я романтизира като пролет на субективността, съпротива срещу безжизнената монокултура, която се пропива все по-бързо в забързаното битие. Съвсем наивен порив да се върне почитта към светогледа на всички малки богове, които ежедневно се разминават между бетон и жици, допълва авторът на танцовия проект.

Неда Ружева завършва хореография в департамента за ново танцово развитие (SNDO) на Академията за театър и танц, Амстердам. Спектакълът дава среща на млади открития, като танцовата артистка Антонина Пушкарева (m3aat) и дизайнерката Александра Стойкова (Kool Kids Krue) с утвърдени имена в съвременното изкуство като композитора Стефан Христов (MiCR.B), също познат като Mr.Smiff и светлинните дизайнери Виктор Георгиев и Калин Попов.

Домакин на пърформанса е галерия „Доза“. Проектът се реализира с подкрепата на Национален фонд “Култура” и студио "Stream Dance".

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right