Актриси от 8 държави излизат на онлайн сцената във "Виктория" на Йордан Славейков (СНИМКИ)

photo_library
 • Актриси от 8 държави излизат на онлайн сцената във "Виктория" на Йордан Сла

  Снимка: автора

 • Актриси от 8 държави излизат на онлайн сцената във "Виктория" на Йордан Сла

  Снимка: автора

В центъра на монодрамата е конфликтът майка- дъщеря

„Виктория“ е новият театрален проект на режисьора и драматург Йордан Славейков. В пиесата, поредна авторска за режисьора, участват 8 професионални актриси от 8 различни държави - Северна Македония, Беларус, Грузия, Русия, Латвия, Украйна, Швейцария, Великобритания. Те ще заснемат с видеокамери монолози от пиесата.

С някои от актрисите режисьорът се познава лично или е работил на сцена, други са му били прпеоръчани от колеги. Авторът Йордан Славейков участва в превода и редактирането на част от текстовете от “Виктория”, също и ще дава режисьорски задачи върху избраните монолози.

Заснетите откъси и видео визитки на актрисите ще бъдат публикивани в социалните платформи фейсбук и инстаграм. Отеделните монолози на осем езика ще бъдат подредени хронологично, монтирани и субтитрирани в едно общо видео с творческа последователност и съответно публикувани в youtube.

След като стане факт онлайн, монодрамата „Виктория“ ще бъде поставена на българска сцена с популярна българска актриса. „Виктория” е един от артистичните проекти, получили финансиране по време на пандемията от Национален фонд “Култура” и извънредната сесия на програмата му "Творчески инициативи".

"По време на пандемията спря и моят вътрешен свят на творец. Но разбрах, че мога да се възстановя, само ако работя. Свободни артисти се организирахме в групи, излъчени бяха преговарящи с Министерство на културата, с тяхна помощ държавата забеляза сектора. Бяха издействани субсидии за проекти, социални стипендии, а аз лично успях да напиша и пиесата си "Виктория"”, споделя Йордан Славейков.

Той разказва, че въпреки на онлайн театъра да му липсва характерното за хилядолетния театър човешко присъствие, то пандемията го е провокирала като творец да мисли по нов начин.


“ВИКТОРИЯ” – МУЗА НА ПАНДЕМИЯТА
Виктория е рожба на пандемията, неуспяла куклена актриса на 40 г. от малко провинциално градче. Тя се отказва от театъра, но се явява на театрална сцена, защото има какво да разкаже. И нейната лична история е шокираща в много аспекти. Тя няма за цел да шокира никого, но привидно е скандална, защото има намесени изневери, страсти, похот, насилие. Цялото действие в монодрамата е отчаян опит на една жена да се разбере с майка си.

КОНФЛИКТЪТ МАЙКА-ДЪЩЕРЯ
„Конфликтът майка-дъщеря много ме е занимавал. Аз съм на мама детето и съм виждал колко трудни са били отношенията на майка ми и сестра ми. Говорил съм с редица мои приятелки и колежи, огромен процент от тях са имали нелесни отношенията с майките си.” разказва режисьорът.

Според Йордан Славейков в основата на проблема е, когато дъщерята се чувства необичана и неподкрепена. Във „Виктория“ дъщерята и майката не могат да се разберат по един въпрос. На едно новогодишно парти дъщерята е изнасилена от гаджето си, за когото после се омъжва. Но майка й я пита сигурна ли е, че е имало насилие, и че женското “не” често е “да” за мъжете. Пиесата разглежда проблема как може да се взриви един човешки живот и една човешка съдба, когато в критичен момент една майка не вземе страната на дъщеря си.

“Избрах темата за насилието, защото насилието над жени не спира. Не само в България, а навсякъде по света. Жената често е поставяна в позиции на зависимост по социално-родови, етнически, религиозни причини. Най-често мъжете упражняват насилие над жените. Избрах друга гледна точка в монодрамата си. Какво се случва, когато най-близкият човек на жената - майката, мислейки и вярвайки, че прави най-доброто за детето си, вреди. И в настояването си, че нейното добро е единственото добро, забравя да обича дъщеря си.”, коментира авторът на монодрамата „Виктория”.

КАКВО ПРЕДСТОИ
В момента заедно с видео режисьора и оператор Мирослав Веселинов предстои да направят компилация от готовите 8 видеа и проектът да бъде представена Национален фонд „Култура“, след което да бъде ъплоаднат за свободно гледане в youtube. Очаква се във всяка една от държавите да има гледания, това е добавената стойност на проекта .
Предстои Йордан Славейков да се свърже с преводачи, местни литературни агенти и директори на театри, на които да представи пиесата, за да бъде поставена на сцена във всяка една от държавите. В момента се осъществяват преводите на Виктория на македонски и руски езици.

КОЙ Е ЙОРДАН СЛАВЕЙКОВ
Йордан Славейков е завършил НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, ученик от последния клас на проф. Киркор Азарян. За дипломния си спектакъл "Оскар и розовата дама" получава номинация за наградата „Икар“ в категория  "Дебют" през 2007 година. Първата му авторска пиеса "Ангел" е сред финалистите на националния конкурса за нова българска драматургия "Иван Радоев " - Плевен, 2009 г.

Специализира актьорско майсторство в Международната лятна школа на Александър Калягин в Москва. Бил е режисьор в Драматично-куклен театър-Враца, асистент-режисьор на Явор Гърдев в постановката „Крум” през 2006-та.

Заедно със своя колега Димитър Касабов е съавтор и сърежисьор на супер успешната пиеса „Пакът“, която получи номинация „Аскер“ за драматургия. “Паякът” е единствената българска пиеса, играна на престижния New York International Fringe Festival и класирана от Village Voice в топ 10 на представленията, които трябва да бъдат гледани, получила страхотна рецензия от New York Times и награждавана неколкократно в Русия. Двамата режисьори реализират заедно още няколко проета заедно - "Стъклена менажерия" по Тенеси Уилямс в ТР Сфумато. По покана покана на директора на Беларуския държавен академичен театър "Якуб Колас” поставят "Домът на Бернарда Алба" във Витебкс.

Йордан Славейков има един издаден роман „Последна стъпка“. Романът е отличен с наградата “Сребърен пегас” от Националния литературен конкурс “Южна пролет” 2016, в гр. Хасково. Носител е и на наградата “Дъбът на Пенчо”, основана и връчвана от проф. Светлозар Игов.


АКТРИСИТЕ
1. Мелита Софрониоска от Сверна Македония е колежка на Йордан от НАТФИЗ, за нея казва, че е сред най- добрите актриси в класа им.
2. Ирина Андреева, завършила НАТФИЗ, актриса на свободна практика в Швейцария. Ще се връща скоро в България за спектакъл в театър „Реплика“. Играе свободно на италиански и френски език.
3. Актрисата Марина Стоименова живее и работи в Лондон, Великобритания. Говори отличен английски език. Когато отива на кастиг за ролята на полска емигрантка в Британия, продуцентите толкова я харесват, че сценаристите пренаписват ролята, и героинята става българка. Филмът "The Fold", показан на "София филм фест". В "The Last Faust" си партнира със Стивън Бъркоф. Има роля в сериала "Doctor Who". На сцената блести в адаптацията на Джени Кинг на "Дракула"от Брам Стокър. Спектакълът беше продуциран за "national tour" през 2018 година.
4. Руската актриса Дарья Семенова работи в Руския Академичен Младежки театър в Москва.
5. Юлия Крашеуская от Беларус играе една от главните роли в представлението „Дома на Бернарда Алба“, поставено от Йордан Славейков в Академичния театър във Витебск през 2013 г.
6. С латвийската актриса Карина Лучинина Йордан Славейков се познава от Москва, където специализират аактьорско майсторство, участват там заедно в детско представление.
7. Нина Николаева е заслужила актриса на Украйна. Йордан е я гледал на фестивал в Москва, а наскоро е получил покана от директора на театъра в гр. Ривне, в който тя работи.
8. Нина Кикача е грузинска актриса от Държавния руски театър в Тбилиси. Препоръчана за участие в проекта от съченици на Йордан от Москва.

Нели Жекова

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
 • Да, дясно-център (10%, 49 Гласове)
 • Да, голяма коалиция (18%, 93 Гласове)
 • Не, несъвместими са (16%, 83 Гласове)
 • Не, ще има нови избори (48%, 246 Гласове)
 • Не мога да преценя (8%, 40 Гласове)
Общо гласували: 511 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Обърнете повече внимание на вътрешната красота днес – кожен салон, затоплящи се седалки, климатроник …

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В София организират изложба с архивни документи от живота на Геор......

Държавна агенция „Архиви“ организира изложба „Любовта към отечеството превъзхожда всичките световни до...

Прочети още keyboard_arrow_right