Археологическият музей в София представя изложба с фокус върху реставраторите

-

Снимка: Столица.bg

Приносът на консерваторите и реставраторите е фокус във временната изложба, представена от Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките в столицата. Изложбата е част от събитията, посветени на 130-годишнината на Народния музей.

Директорът на НАИМ-БАН доц. д-р Христо Попов определи експозицията като не съвсем конвенционална. Тя представя работата на реставраторите и другите музейни специалисти, отдали професионалните си умения за опазването и реставрирането на културно-историческото ни наследство още от времето на Народния музей, до днешния Национален археологически музей.

Експозицията е наречена “Време, материя и дух: или как реставрацията вдъхва живот на предметите”. В нея са включени над 200 артефакта от общо 22 музея в страната. Реализирането на изложбата е свързано с дейността на НАИМ-БАН по научноизследователския проект ИНФРАМАТ и е осъществено с подкрепата на Българската академия на науките, Министерство на културата, Главболгарстрой Холдинг АД и Дънди Прешъс Металс ЕАД.

"Едно е нещо да бъде открито по време на разкопки, да бъде изследвано и анализирана информацията, която носи, от гледна точка на научноизследователския потенциал, но съвсем друго е тази информация и материалните артефакти да стигнат до публиката. За да може това да се получи, главната роля е на реставраторите", отбеляза доц. Попов.

Изложбата ще бъде открита утре, 23 март, от 18:00 ч., и ще е отворена за посетители от 24 март до 18 септември, в зала “Временни изложби” на НАИМ-БАН.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Под купола на Ларгото в София ще гледаме спектакъла "Италия танцу......

Националният хореографски център Aterballetto ще представи второто издание на спектакъла "Италия танцува" в София на 27 ...

Прочети още keyboard_arrow_right