„Бенедета“ на Пол Верховен в киносалоните в София и страната

„Бенедета“ на Пол Верховен в киносалоните в София и страната

Синелибри

Френската биографична драма „Бенедета“ е от селекцията на Синелибри

Френската биографична драма „Бенедета“ от селекцията на Синелибри 2021 тръгва в разпространение в София и страната от 5 ноември! Филмът откри тазгодишното издание на кино-литературния фестивал и завладя публиката  с кинематографичната си мощ, но и с виртуозно преплитане на теми като религия, секс и злоупотреба с власт, съобщиха от кино-литературния фестивал.

Бенедета (Франция, Нидерландия 2021), оригинално заглавие: BENEDETTA, 127 мин., биографична драма, исторически, реж. Пол Верховен. Филмът не се препоръчва за лица под 12 години.

Сценарият е дело на Дейвид Бърк и е базиран на биографичната книга „Неприлични действия: животът на монахиня лесбийка в ренесансова Италия” на Джудит К. Браун. В екранизацията главната роля се изпълнява от нашумялата белгийска актриса Виржини Ефира. Партнират й:  Шарлот Рамплинг, Дафне Патакиа, Клотилд Коро, Ламбер Уилсън и др.

Режисьорът на култовия „Първичен инстинкт“ с Шарън Стоун, „Тя“ с Изабел Юпер, „Черната книга“, научнофантастичните „Робокоп“ и „Зов за завръщане“ не изневерява на инстинкта си да обърква критиката и да скандализира широката публика. Майстор на провокацията в киното, този път Пол Верховен залага на книгата на Джудит К. Браун, най-ранния документ за хомосексуална връзка между жени в съвременната западна история. Действието се развива в ренесансова Италия. Младата монахиня Бенедета Карлини страда от смущаващи религиозни и еротични видения. Тя е избрана за игуменка заради необяснимите си способности, но скоро свръхестественият й договор с Исус започва да буди съмнения. Междувременно отношенията й с нейната помощничка се трансформират в романтична любовна връзка.

Награди и номинации: 2021 Номинация „Златна палма“ от кинофестивала в Кан; 2021 Номинация „Queer Palm“ от кинофестивала в Кан; 2021 Номинации за награда „Себастиан“ и за наградата на публиката от филмовия фестивал в Сан Себастиан.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 39 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 17 Гласове)
Общо гласували: 151 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Национална изложба в София представя българския исторически комик......

Изложбата „София комикс експо - 2024“ тази година е посветена на историческите комикси, съобщават организато...

Прочети още keyboard_arrow_right