Деца от София и с. Дерманци се срещнаха с Вим Вендерс във Висбаден

Деца от София и с. Дерманци се срещнаха с Вим Виндер във Висбаден

Снимка: Мария Дачева, Даниел Симеонов, Adrian Oeser/DFF

Възпитаници на двете училища представиха свои филми на международния фестивал „Киното е наше!“

Деца от България се срещнаха с именития германски режисьор и филмов продуцент Вим Вендерс на международния фестивал във Висбаден. Учениците от ОбУ „Неофит Рилски“ – с. Дерманци и от 81 СУ „Виктор Юго“ – гр. София представиха свои собствени филми пред знаменития режисьор, които ще могат да се видят и в София, на 20 юни, в рамките на стартиращия “Срещи с младото европейско кино” (20-25 юни).

На 5, 6 и 7-ми юни, в почти стогодишното кино „Калигари“ във Висбаден, Германия, се проведе годишният фестивал “A nous le cinema!” (“Киното е наше!”) на международната кинообразователна програма, създадена във Франция - „Киното, сто години младост“ (Le Cinéma, Cent ans de jeunesse), участие в който взеха две училищни паралелки от България.

Координатор на програмата, чиято цел е да организира неформални работилници по кинознание в учебната програма за България от 2016 г. е Сдружение „Арте Урбана Колектив“, а тази година българските ученици, които се включиха в програмата бяха от ОбУ „Неофит Рилски“ – с. Дерманци и от 81 СУ „Виктор Юго“ – гр. София. Освен, че представиха филмите си пред пълна зала с ученици от 15 други държави, те се срещнаха и със знаменития режисьор Вим Вендерс.

Посрещнаха Вим Вендерс с хляб и сол във Втора английска в София (СНИМКИ)

Учениците на възраст между 9 и 13 години, работиха през цялата учебна 2022/23 година, в рамките на седмично ателие, а общата тема на програмата за всички ателиета от 15 държави от целия свят беше „Центриране/децентриране в киното“.

Освен внимателно подбрани откъси от филми на режисьори като Жан-Люк Годар, Аньес Варда, Абас Киаростами, Уанг Бинг, Кели Рейхард и много други, учениците заснемат и практически упражнения, които ги вдъхновяват за финалния им късометражен филм, представен пред международната публика.

Международният фестивал „Киното е наше!“ е своеобразен завършек на работата през учебната година – над 1000 деца и младежи се събират, за да гледат заедно филмите си, на голям екран и при страхотни условия. Всеки филм е последван от дискусия с младите автори, придружени от техните учители, ментори и координатори на програмата за съответната държава.

Децата и младежите представят начина, по който са работили, разказват за опита си по време на реализацията на късометражния си филм. Останалите кинаджии в залата също имат много въпроси, които всеки задава на собствения си език – така в някои дни в залата могат да се чуят 7-8 различни езика. Културното и езиковото многообразие впечатляват участниците, а за някои от тях това е първото голямо пътуване, първата среща с други националности, а за някои от тях – дори и първото посещение в подобна кинозала.

Освен това, всяка година програмата има кръстник, който се среща с участниците по време на фестивала. През годините нашите ученици са се срещали с Аньес Варда, Жан Балибар, Матю Амалрик, Сандрин Бонер, а тази година специален гост беше режисьорът Вим Вендерс.

С над 400 деца и младежи, режисьорът и публиката гледаха откъс от “Париж, Тексас”, а след това младите кинаджии имаха възможност да зададат своите въпроси. Доротея, шестокласничка в ОбУ “Неофит Рилски” в с. Дерманци, например, го попита как този филм, направен през миналия век, изглежда толкова съвременен от визуална гледна точка и днес. След 3-часова дискусия, споделяне на филми с големия режисьор и с артистичния директор на програмата – кинокритикът и създателят на кинообразователните програми във Франция Ален Бергала, разговорите между младите творци продължиха и в неформална обстановка, по време на пикник, който също така е традиция на фестивала.

„Надявам се, че за някои от вас, без значение дали сте от Токио, от Лисабон, от Франция или Германия, това първо докосване до киното ще доведе до това да искате да говорите езика на киното все по-добре. И може би след 20 години някой от вас ще бъде тук, на моето място, и ще гледа филми на млади хора, които ще са много различни от това, което видяхме днес. Надявам се, че някои от вас ще се заразят с вируса на киното“, сподели звездният режисьор пред бъдещите кинаджии в залата.

Добрата новина е, че българската публика също ще получи възможност да види представените пред Вим Вендерс филми в Германия - това ще се случи по време на стартиращия на фестивал “Срещи на младото европейско кино” на откриващия ден 20 юни, във Френски институт - София от 11 часа с вход свободен!

Двата късометражни филма, които създадоха, ще бъдат показани в присъствието на авторите им.

Ето и кратките им описания:
Торнадо (автори: група ученици от ОбУ “Неофит Рилски”, с. Дерманци)
Заключена врата… Какво има зад нея? Ще разберем ли някога? Звук от брадва разсича тишината извън селото. Можем ли да надбягаме стихията на едно Торнадо? Любопитството ще победи страха, дори повече от смелостта. Tова е филмов пъзел, всеки сам трябва да намери отговора…
Touch (автори: 3.ж клас от 81 СУ “Виктор Юго”, гр. София)
Приятелството понякога може да избяга. През пътеки и огради. Може ли едно докосване да раздели двама приятели? Облаците, клоните на дърветата, градът, вълнението са навсякъде около тях.
Препоръчва се за деца и младежи над 7 години.

Мартина Панайотова

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 39 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 17 Гласове)
Общо гласували: 151 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Национална изложба в София представя българския исторически комик......

Изложбата „София комикс експо - 2024“ тази година е посветена на историческите комикси, съобщават организато...

Прочети още keyboard_arrow_right