До края на август ще се открие раннохристиянски мавзолей в столичиня "Лозенец"

До края на август ще се открие раннохриситянски мавзолей в столичиня "Лозен

Снимка: Столична община

Приключва първият етап на реставрация и консервация, археологическата забележителност е финансирана от Столична община

София ще има още една археологическа забележителност, която е в район Лозенец в близост до Южния парк. Раннохристиянския мавзолей от IV век ще бъде открита до края на този месец, потвърдиха пред Столица.bg от Московска 33.

Реставрацията върви усилено и до края на август ще може да приеме първите посетители. Късноантичният мавзолей се намира на ул. “Димитър Хаджикоцев“ 112 – 118 в непосредствена близост до Южния парк. Проучванията на обекта са извършени под ръководството на археолози от Регионален исторически музей – София.

В археологическия обект бяха открити каменни саркофази от IV-V век, по порект над тях вече има метални навеси. Проектът стартира по времето на бившия зам.-кмет по култура  на Столична община доц. д-р Тодор Чобанов. В гробната камера са били положени мъже и жени между 45 и 65-годишна възраст, които са живяли през римския период на Сердика.

Открити са и останки от скелети на деца, положени в по-малък саркофаг. Все още не са разчетени и надписите на външната страна на камъка. В голямото помещение на археологическата забележителност е открита златна монета - солид на император Теодосий II, сечена в 423-424 г. сл.Хр.".

Реставрацията на мавзолея е 990 000 лв., а Столична община финансира една част, а другата по европейски проект "Повишаване на туристическата активност на София и Ниш" от програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия.

При отварянето за посетители в края на август ще е приключил първия етап на проекта, а за втория ще се търси нова финансиране. Във Втори археологически парк на мястото на малко известния късноантичен мавзолей в София са открити предмети и от направени археологически проучвания археолозите предполагат, че тук се намира крайградско имение на високопоставен сердикийски гражданин.

В пределите попада и така нареченият мавзолей на Лозенския хълм – днес част от столичния район Лозенец и съвсем близо до центъра на града. Вероятно мавзолеят е направен за членовете на знатната римска фамилия в подножието на хълма.
От дистанцията на днешното време е известно, че Лозенският хълм е бил обитаван в късната античност - втората половина на IV век.

Теренът, на който се намира мавзолеят, беше спасен от инвестиционни намерения за застрояване след 2001 г., когато археологическите проучвания са възстановени от археолозите Константин Шалганов и Марио Иванов от Регионален исторически музей – София.

Най-ценният предмет, открит при проучванията е ваза тип „Диатрета“ от втората половина на ІV в. Тя е също луксозна, изработена е от два пласта стъкло с ажурна мрежеста украса и фигурално-растителен фриз в кобалтово син цвят. Композицията изобразява Дионисиева сцена, в центъра на която е бог Дионис.
Вазата може да се види експонирана в залите на Регионален исторически музей-София.

Разкрити са още над 160 монети и златен коланен накрайник, гривна, гребен и други предмети, свързани с живота на знатната фамилия. Сходен, но по-малък мавзолей е разкрит в италианския град Равена. Фокусът на софийския античен обект е разкритата сграда, която е една от най-големите за Римската империя с подобен характер.

В проекта е предвидено да бъде оформено пространство тип беседка за запознаване на посетителите с историята на мястото и детска площадка. Паркова алейна мрежа и осветление, места за отдих и детски кът, както и ново озеленяване в околоното пространство.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right