Документална поредица ще разкаже историята на шест софийски квартала

-

Снимка: Столица.bg

Деветият сезон на поредицата "5 минути София – кварталите" ще разкрие историята на шест от кварталите на столицата. Документалната поредица на Камен Во Студио се осъществява с подкрепата на Програма "Култура" на Столична община. Сериите проследяват историята и развитието на шестте квартала, допринесли за изграждането на съвременния облик на София.

В късометражната поредица са включени Бояна, Захарна фабрика, Красно село, Младост, Студентски град и Ючбунар. Епизодите представят лични истории на жители от кварталите, забележителности и забравени факти. Сред разказвачите са фотографът и автор на страницата „Етюд-и-те на София“ Иван Шишиев, писателят Александър Шпатов, директорът на Радио София Ива Дойчинова, урбанистът Мартин Микуш и треньорът по фигурно пързаляне Ина Лутай. Техните разкази, документалните и архивни кадри, както и възстановките, които пресъздават пътя на хората, създали кварталите, доближават новите шест серии на „5 минути София“ до живия живот.

„Нашата задача в новия сезон беше да покажем в много по-голяма степен документално това, което се случва в града, промените, които са изключително динамични. Особено в последното десетилетие, с това геометрично нарастване на жителите“, сподели в „Артефир“ Камен Воденичаров, режисьор и продуцент на кратките филмчета.

От днес, 10 януари, всеки понеделник в рамките на шест седмици ще се излъчва по един епизод от новия сезон на поредицата. Кратките филми се разпространяват в каналите на „5 минути София“ в YouTube и Vbox7. От 2012 година екипът на поредицата е реализирал над 50 епизода, свързани със значими събития, сгради, личности и артефакти от миналото на българската столица. 24 от тях са включени в електронните учебници на издателство „Просвета“ и са учебно помагало в уроците по история в българските училища у нас и по света. Проектът се реализира благодарение на Програма „Култура“ на Столична община.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Национална изложба в София представя българския исторически комик......

Изложбата „София комикс експо - 2024“ тази година е посветена на историческите комикси, съобщават организато...

Прочети още keyboard_arrow_right