Фоторазказ за потопеното в българските язовири наследство в Етнографския музей в София

Откриване на сезонно изплуващи гробове на брега на яз. "Йовковци"

Снимка: Лина Гергова

Изложба за потопеното в българските язовири наследство представя Националния етнографски музей при Българската академия на науките. Изложбата ще бъде открита на 1 август, вторник, в 11 ч. в малкото фоайе откъм служебния вход на музея.

Екип учени ще покаже във фоторазказ резултатите от 4-годишното си проучване на над 60 селища, изселени и залети при строежа на над 20 язовира в България, а две от изчезналите села ще гостуват с етнографски предмети.

През социалистическия период с разгръщането на индустриализацията и електрификацията в страната са построени десетки големи и стотици по-малки изкуствени езера, които да захранват ВЕЦове, да осигуряват поливното земеделието и битовото и промишлено водоснабдяване. Сред най-големите проекти са язовирите „Искър“, „Студен кладенец“, „Копринка“ (тогава „Георги Димитров“), „Александър Стамболийски“, „Жребчево“, „Кърджали“ и др. На тяхно място са били разположени села и разнообразни археологически паметници, които се налага да бъдат потопени. За целта населението е обезщетено и преместено в други селища, а къщите и повечето обществени сгради – разрушени. Като мълчаливи свидетели за някогашните общности остават църквите или изселващите се поставят паметници, за да не бъде забравено, че някога там е имало живо село.

През последните 4 години екип от ИЕФЕМ-БАН проучи всички изселени села на място и по документи, срещна се с родени в тях и потомци, за да запишат спомените им. Сега в снимки и разказ учените ще представят основните моменти от строежа на язовир и заличаването на село – през планирането, процедурите на отчуждаване и обезщетяване, на преместване и промяна на пейзажите, личните преживявания и общностните стратегии, последвалите културни практики на конструиране и поддържане на спомена за потопеното село. Със запазени отпреди 70 години етнографски материали Радослав Иванов и Мими Цонева ще представят вече несъществуващите села Елешница (под яз. „Пясъчник“) и Жребчево (под едноименния язовир).

До края на годината учените ще издадат книга, в която историята на всеки язовир и унищожените заради строежа му села е подробно описана, както и научна монография върху отделни аспекти на потопеното наследство. Проектът „Потопеното наследство. Село на дъното на язовира: миграции, памет, културни практики“ е финансиран от Фонд „Научни изследвания“ към МОН.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 182 Гласове)
 • Ваня Григорова (37%, 159 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 54 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 37 Гласове)
Общо гласували: 432 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столична библиотека представя литературния хит „От авторите и чит......

Дългоочакваната софийска премиера на литературния хит „От авторите и читателите – За книгите и четенето&ldqu...

Прочети още keyboard_arrow_right