Изложба "Българско културно наследство в чужбина: места и практики" в София

-

Снимка: Столица.bg

Изложба, посветена на българското културно наследство в чужбина беше открита днес, 9 август, в Националния етнографски музей в столицата. Тя е реализирана в рамките на четиригодишния проект “Конструиране на културно наследство зад граница: трансгранични поклоннически и възпоменателни практики”.

В експозицията е представена работата на учени от института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, които са обходили и проучили десетки места в Турция, Гърция, Северна Македония, Сърбия, Румъния, Албания, Русия, Италия, Унгария и Чехия, свързани с националното ни културно наследство. Включени са военни гробища, църкви и манастири, крепости, паметници на именити българи. Най-интересните обекти и истории изследователите ще представят в специална брошура.

„Това не са само местата, които са свързани с миналото на България и старите територии, но също и пътищата, по които са минали прабългарите - например местата, където се установил Хан Кубрат и където е погребан, Волжка България като една от другите българи. Също сме изследвали местата, където са се заселили Алцековите българи в Италия. Изследвали сме и места, които от по-новата българска история, където наши артисти, художнически и учени са оставили своята следа. Може би най-известният пример е Пенчо Славейков в Милано, но имаме места, свързани с Иван Вазов, с Левски“, каза пред БНР д-р Лина Гергова от Института за етнология и фолклористика.

Целта на експозицията е да представи за популярната публика изследването, посветено на конструирането на нашето национално културно наследство извън границите на страната

„България няма цялостна политика за тези места във всички посоки. Това е един пъзел от различни политики, от различни инициативи на най-различни индивидуални хора и групи, институционализирани или не“, сподели Гергова. По думите ѝ изложбата е впечатляваща най-вече с богатството, което представя. Някои са свързани с военни битки, с победи или гибел, но други са посветени на светци или на наши национални герои, отбеляза още тя, като добави, че някои от местата са известни на българите, но със сигурност една голяма част остават неизвестни.

Изложбата в Националния етнографски музей на пл. „Княз Александър I“ 1 може да бъде посетена до 8 септември.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 39 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 150 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Под купола на Ларгото в София ще гледаме спектакъла "Италия танцу......

Националният хореографски център Aterballetto ще представи второто издание на спектакъла "Италия танцува" в София на 27 ...

Прочети още keyboard_arrow_right