Изложба-живопис в столичната галерия Арте

Изложба-живопис в столичната галерия Арте

Галерия "Арте"

Изложба на Емил Попов и Станислав Памукчиев

На 9 ноември от 17,30 ч. ще бъде представена изложба на Емил Попов, ЕВА – скулптура, Станислав Памукчиев, ПРОТОСИ – живопис. Изложбата може да бъде видяна до 29 ноември, съобщиха от галерия Арте.

Настоящата изложба е своеобразно продължение на творческата среща на двамата автори от изложбата “Начала́” преди пет години в Галерия Арте. Скулптурите посветени на „Ева“ и живописните платна от цикъла „Протоси“ са обединени от общите същностни търсения на двамата знакови за българската визуална култура художници, приятели и съмишленици – проф. Емил Попов и проф. Станислав Памукчиев. Не е изненада за повечето от нас, че в изложбата взаимно се обогатяват противоположни подходи – алуминиеви или месингови скулптори в противовес на картини - обекти с въглен, с пепел и дори в цвят.

„Протоси е нов цикъл от картини и рисунки, част от програмна ориентираност към изначални съдържания, които дълбинно ни определят и са първичната субстанция на духовната ни памет. Търся следите на тази памет в протосимволи и знакови обозначения – синтезиран образ, отговор на непонятното и необозримото.

Кръг, квадрат, кръг в квадрат, спирала, кръст като Тао или Анх, символи на безкрайността, на мъжкото и женското начало – направени с пепел, въглен, пръст, восък, обгорени и опушени, свидетелстват пътя на човека, на неговото духовно изкачване.

Ние носим в своите дълбинни структури изначална архетипна памет за тези съдържания. Това е основанието и вълнението, чрез пластическата интерпретация на тези изображения, да търся базисно, комуникативно поле за среща с другите, казва Станислав Памукчиев. „Откакто се знаем търсим да изразим свои образи от дългото време, утаени някъде дълбоко, навътре, неотменно. По своя си начин всеки от нас в нашето днешно /време и място/, подчертава и Емил Попов.

Във време, в което се все по-трудно успяваме да се вгледаме в  себе си изложбата връща зрителя към изначалното, изостря сетивното, предизвиква желание за равносметка, задава въпроси.....някои ще открият и отговори. Опитайте и Вие, на място в Арте, заявява Гергана Борисова.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 39 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 17 Гласове)
Общо гласували: 151 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Национална изложба в София представя българския исторически комик......

Изложбата „София комикс експо - 2024“ тази година е посветена на историческите комикси, съобщават организато...

Прочети още keyboard_arrow_right