Маршрут „Софийските училища“ ще разкаже за историята на образованието в столицата

-

Снимка: РИМ-София

Първият епизод от онлайн историческия маршрут „Софийските училища“, който ще видим довечера, ще проследи историята на образованието в столицата от периода на Възраждането до годините на социализма. Проектът се осъществява с подкрепата на Столична Община.

Автори на проекта са Здравко Петров и Сребрина Тимофей. В 12 онлайн събития те ще представят столичното образование в две основни части:
– Първа част – исторически преглед на периодите, събитията, личностите и архитектурните течения в сферата на образованието от средата на XIX до втората половина на XX век;
– Втора част – детайлно представяне на емблематични софийски училища и запознаване с тяхната роля в обществения и културен живот на града и страната. Тук се припомнят и имената и делата на исторически личности, учили или работили в даденото училище, както и патроните на всяко учебно заведение.

В рамките на проекта ще бъдат представени актуални снимки и видео с фасадите и интериора на сградите в наши дни, така че училищата да „отворят врати“ за обществеността. В епизодите ще видим и архивни материали - планове, стари фотографии и пощенски картички. Зрителите ще имат възможност да споделят своите лични истории, знания и спомени за съответното училище.

"Желанието ни е събитията да бъдат и диалог за паметта, съхраняването и опазването на архитектурното, а и на духовното наследство в града", подчертават авторите на проекта.

Първият епизод, който ще може да се проследи довечера, на 16 март, ще бъде посветен на първите възрожденски училища, въвеждането на взаимоучителната метода, откриването на първото класно училище и първото девическо училище в София. Епизодът ще покаже най-старото светско училище в София и едно от най-старите в страната - 127 СУ "Ив.Н.Денкоглу".

"Ще припомним просвещенската роля на бележитите Захарий Круша и Сава Филаретов. Благодарение на гостоприемството на 127 СУ „Иван Николаевич Денкоглу“ ще представим историята на големия български благодетел вътре в училището. Ще достигнем до годините на Освобождението и ще представим няколко отдавна изгубени сгради на софийските училища", обещават от Historical Routes Sofia.

За да се включите, просто влезте в страницата Historical Routes Sofia на 16 март (сряда) от 20:00 и гледайте предаването на живо.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right